Поредните бирени новини идват от изненадващо място – бургаският бар и магазин за бира Papa Beer. Само 3 месеца и половина след откриването си, това място изживява бурно развитие, като вече всяка наша крафт пивоварна е отлично запозната, че мястото й в Бургас е там. Потвърждение бе събитието от преди дни, в което участваха най-важните хора от „Бял щърк“, сръбската Kabinet и хърватската Visibaba.
Но това се стори недостатъчно на хората в Papa Beer и те запретнаха ръкави да направят още нещо запомнящо се. И то е факт от началото на седмицата – тяхната първа бира. В стил IPA, носеща името „Опасен чар“.

 

Тя е сварена в амстердамската пивоварна Troost и има всички качества да бъде представително лице на Papa Beer и бранда Beer Bastards. Последният е представен на етикета на бирата с характерния стилизиран череп (за колекционерите има и чаша в същия дух, напълно подходяща за стила IPA). При прочитане научаваме, че бирата е с 6,6% алк. и ниво на горчивина 66 IBU. Горчивината е обсебваща в този класически представител на стила. Няма и как да е – с щедро използвани хмелове Cascade, Centennial, Simcoe и Citra, която е водеща и при сухото охмеляване. Наситен цитрусов аромат, съчетан с нотки карамел, които се усещат и при отпиване. „Опасен чар IPA“ (иначе надписът е на латиница) се отличава с хубава, плътна пяна. Тялото е премерено, за да бъде бирата едновременно пивка и плътна. Финалът и послевкусът са къс от рая за любителите на хипергорчиви бири. Горчивината и усещането за грейпфрут остават трайно след отпиване. Цветът е тъмнобакърен и приятно бистър за окото, чак до последната капка. Оценка 8/10.
Следващата хубава вест е, че бирата няма да се предлага единствено в Papa Beer. Той вече е в 100beers, от следващата седмица ще бъде при варненските „Авери“, ще я има още в Русе, а и вероятно в други градове.
Но… Както е известно, една бира води след себе си втора бира. От Papa Beer вече работят по направата на следващото си предложение. То трябва да е готово до лятото и ще се нарича… „Дами канят“. Това намигване трябва да поднесе допълнително позитивно усещане у хората, които ще се докоснат до бирата.
Ревюто би трябвало да приключи дотук, но от Papa Beer не мислят така. Те се впускат и в още едно начинание, като стават официален вносител за България на бирите на друга холандска пивоварна – харлемската Uiltje. Насочете вниманието си към нея, защото компанията е млада, а едва от 2016-а има собствена пивоварна и бар, но оттам излизат действително прекрасни неща. Първото, което ме грабна, са етикетите. Удар в десетката с различен комикс на всяка от бирите. Художник е собственикът на пивоварната, като от представените у нас бири изключение прави единствено етикетът на The Big Fat 5 – страхотен Double IPA, посветена на петата годишнина на популярния бар Beer Temple в Амстердам. С оценка 99/100 в RateBeer.


И така – комиксовите етикети едновременно разказват история, но и въвличат в съответната бира. Разглеждаш дълго и пиеш нещо, което си струва. Споменатият висок рейтинг не е случаен. Останалите бири от Uiltje не правят изключение. Охмеленият с Nelson Sauvin и Amarillo пшеничен ейл Miss Hooter е с оценка 94/100. Същата кота е достигнал и Bird of Prey IPA, който е също „класик“ в стила си. Горчивият амбър ейл Mr Feathers (93/100) пък е в световния Топ 50 от вида си. С богати нюанси на мандарина, бор, портокал, грейпфрут. А пък „тъмното“ предложение е възможно най-категоричен завършек на цялата серия. Наречен Sgt. Night Vision (88/100) той е имперски/дабъл стаут с 10.5% алк. съдържание. Носи аромат на препечено зърно, натурален шоколад. Алкохолът се долавя ненатрапчиво във вкуса, тялото е много плътно, а екстремно сухият финал му държи в себе си едновременно сгряващ ефект, усещане за бадеми и горчивина от кафе и тъмен шоколад.
Официалното представяне на серията на Uiltje ще се случи тази неделя (12 март) от 16 ч. нататък в Papa Beer, но бирите вече могат да се намерят и там, и в 100beers, а до дни и на останалите места. Единствено в бара към магазина в Бургас обаче те се предлагат и наливни. И да не пропусна – тези бири само проправят пъртината на Uiltje в България. Ще има и още.