В навалицата от нови бирени предложения, наизлезли в края на 2023 и началото на 2024 г. имаше няколко любопитни неща. Сред тях безспорно е барли уайн триото на бургаската пивоварна Metalhead, което е част от серията лимитирани бири Metalworks.
Като начало направи впечатление в какви кенове бяха пуснати трите бири – разфасовката е необичайна, от 0.25 l, като се използва за пръв път в България от пивоварна.
В основата стои един барли уайн – доста силен (13% алк, а на една от бирите е и 14%) и плътен (30%). С типични за стила плътно малцово тяло, аромат на ечемик, карамел, лека горчивина във финала след отпиване.
И вече всяка от бирите си има своите нюанси, в зависимост с какви съставки е доотлежавала.
Тази с кайсии и подправки е сякаш най-неутрална и близка до първоначалния барли уайн, тъй като плодът тук не е натрапчив и се измества на заден план като аромат и вкус. Тя е и най-силната бира като алкохолно съдържание (14% алк, 31% плътност).

Добавеният мед от диви цветя пък се усеща много ясно (и приятно) във втората от бирите. Тук при послевкус има една нежна остатъчна сладост, която контрастира с обичайния за стила сух и горчив завършек.


Третата е с фурми, смокини и подправки, които също се долавят при вкуса (особено плодовете). Техните остатъчни захари и тук придават една лека допълнителна сладост при отпиване.

Като тази мини серия от три разновидности на барли уайн е интересна и доказва стремежа на Metalhead да предлагат някои по-различни и дори експериментални бири, извън обичайното си портфолио.