„Пивоварница Каменица“ стана поредната спирка от инициативата „Национална бирена академия“ на Съюза на пивоварите в България.

Микропивоварната, която бе открита преди около половин година на мястото на старата бирена фабрика в Пловдив, произвежда на място 5 различни по вид и стилове бира. Именно с тях бяха запознати присъстващите журналисти, както и с експериментите с различни съставки в тях, използваните типове дрожди – за горна и долна ферментация. Така присъстващите научиха, че с долна ферментация се правят там пилзен и тъмен лагер. С горна пък са вайс бирата, светлият ейл и NEIPA.

Лекцията бе водена от технолога Иван Карагьозов, който е и главен майстор-пивовар на „Пивоварница Каменица“. Той показа и всички процеси, през които се минава, за да се получи пиво като краен продукт.

„Произвежданите в Пивоварница бири могат да бъдат възприети и като образователно-еталонни продукти. Идеята е посетителите да се запознаят на място не само с процеса на производство, но и да се информират и дегустират основните типове бира. По този начин всеки любител на пивото може да избере кой стил в най-голяма степен му допада като вкус, аромат и характер на напитката“, заяви Карагьозов.

Според статистиката, за изминалите 6 месеца „Пивоварница Каменица“ е посетена от 20 000 души, като над 2000 от тях са участвали в образователни курсове.

„Пивоварница Каменица има новаторска роля за развитието на бирената култура в страната. Колегите имат съществен принос за цялостния облик на сектора, разширявайки категорията и предоставяйки база, ресурси, експертиза и опит в създаването на нови вкусове и видове бира. В голяма степен това се стреми да покаже и Националната бирена академия. В Пивоварница са разработили и иновативно меню, което да хармонира на различните стилове пиво и същевременно – да е подходящо за балансираното хранене“, каза и Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

ivkarr

Иван Карагьозов (в средата, в дъното) разказва за процесите по направа на бира в „Пивоварница Каменица“.