В този скромен блог, както е известно, не само можете да прочетете ревюта за бири, последните новини за пивоварни или бирени събития, но и заедно да ставаме свидетели на тенденциите на бирения пазар – у нас и в чужбина.
Именно такава важна стъпка трябва да се отбележи, че правят малките независими пивоварни и бирени компании в България, като започват да пробиват в супермаркетите и дори във веригите хипермаркети. Вече не е новост, че в магазините „Фантастико“ има крафт бири, а там се добавят нови и нови. В Lidl пък от края на май т.г. стъпи „Гларус“, а ето че виждаме как и най-голямата подобна верига у нас – „Кауфланд“, се ориентира в тази посока.
Стана ясно, че през септември предстои провеждането на четири събития, озаглавени Kraftland в Kaufland. Те ще се случват от 10 до 21 ч. всеки уикенд на месеца, в следния ред:
Варна (2-3 септември, хипермаркет Kaufland „Трошево“, до Mall Varna)
Бургaс (9-10 септември, хипермаркет Kaufland, ж.к. „Изгрев“)
София (16-17 септември, хипермаркет Kaufland, бул. „ген. Тотлебен“ №36, до „Пирогов“)
Пловдив (30 септември – 1 октомври, хипермаркет Kaufland, до Гребния канал)

Следващият важен въпрос – кой ще участва в тези събития, намира своя обширен отговор: „Blek Pine“, „Диво Пиво“, „Гларус“, „Айляк“, „Веритас“, „Ах!“, „Бял щърк“, „Ромбус“, „Йегерхоф“.
Заедно със занаятчийските бири ще се предлагат на специални цени в самите магазини разнообразни сирена и месни деликатеси, които могат да съчетавани с различните стилове пиво.
Вярвам, че ще се съгласите, че новината тук не е толкова, че още един магазин (при това, както споменах – най-голямата верига хипермаркети у нас) се е съобразил със световната тенденция, сочеща бурен прогрес на крафт бирите. По-важното е, че по този начин магията на занаятчийското пиво може да стигне до още по-широк кръг от хора, да ги заинтригува и да ги накара да се запознаят буквално с една нова бирена вселена. А и да видят колко разнообразни бири още се произвеждат в България.