Ако още се чудите, какво е крафт-бира, то това е бира, произведена от крафт-пивоварна. А какво е крафт-пивоварна? Според Асоциацията на пивоварите в САЩ – крафт-пивоварната е малка, независима и традиционна.
Малка? Годишната продукция е по-малка от 2 милиона барела (238,5 млн. литра).
Независима? По-малко от 25% от крафт-пивоварните са собственост или са контролирани от представители на индустрията, занимаваща се с алкохолни напитки, които сами по себе си не са крафт пивовари.
Традиционна? Пивовар, чиято основна (флагманска бира) е малцова или има поне 50% малц в съдържанието си. Или пък използва техника за увеличаване на плътността на пивото, а не за нейното разреждане.

След кратката дефиниция, следват и причините:
1. Крафт бирата има по-хубав вкус. Безспорната №1 причина да предпочетеш такава бира е, защото има много по-приятен вкус, отколкото „бирената вода“, която масовата продукция на големите компании предлага. А крафт-пивото е по-добро, защото пивоварите прекарват достатъчно време в търсене на по-добро качество на своите марки, отколкото да се фокусират в маркетингови кампании или ценови политики. Крафт-пивоварите влагат своето сърце и душа, както и доста страхотни съставки във всяка бира, която правят. От друга страна големите компании имат практика да отнемат от суровините. Защо тогава някой да иска да пие бира, която нарочно е разводнена с пренебрежение към важните съставки? Затова изберете вкуса, изберете крафт-бирата.
2. Повече алкохол. Да, крафт-бирите са във всевъзможни разновидности, но едно нещо си остава неизменно – те винаги ти въздействат. Повечето от тях са между 5 и 10% алк., а някои стигат дори 20, 30 и даже 40%. Сравнете това с приблизителните 4-4,5% на големите бирени компании и ще видите, че няма място за сравнение.
3. По-малко „разходки“ до тоалетната. Когато пиеш крафт-бира, ти няма да ходиш по малка нужда на всеки 10 минути, защото няма да изпиеш толкова много бири. Да вземем като пример едно твое излизане с приятели. Твоята бира за вечерта е някоя от масовите. Всяка от тях е достатъчно слаба и водниста. И ти трябва да изпиеш 4-5 от тях, за да получиш същия ефект, както две (или дори една) крафт-бири. Така рискуваш да прекараш голяма част от вечерта вървейки към и от тоалетната. Кому е нужно това? Никому!
А една по-силна, вкусна бира с около 5-8% алк. ще те лиши от нуждата да се наливаш и да се притесняваш, че пикочният ти мехур ще се пръсне през 10 минути.
4. Полезна за здравето. Да, точно така. Крафт-бирата е полезна за здравето. Изследванията показват, че в крафт-бирата има повече здравословни съставки, отколкото в червеното вино. Крафт-бирите съдържат повече разтворими фибри, витамин Б, изобилни са на антиоксиданти и са богат източник на силиций. А силицият в дневния ти режим предпазва от остеопороза. Има и предположения, че антиоксидантът ферулинова киселина се усвоява от тялото по-ефективно, ако е приет чрез крафт-бира, отколкото чрез домати.
5. Повече избор. Да, има хиляди краф-пивоварни по света, които предлагат десетки хиляди бири. И те не се правят по един и същ начин, както до болка познатите лагери. Всяка отделна крафт-пивоварна прави своята бира по своя специална рецепта, със свои уникални съставки.
6. В крайна сметка излиза по-евтино. Нека да вземем пример отново с излизането с приятели. Ако пак заложите на „бирена вода“ и изпиете 4-6 бири, че и повече, това ще ви струва повече, отколкото да изпиете 1-2 пълноценни крафт-бири или пък да си купите за вкъщи 3-4. Иначе – да, крафт-бирата не е евтина, но срещу своята цена тя ти предлага безкомпромисно качество и запомняща се наслада.
7. По-малко калории. Ако калориите в бирата ви притесняват, то за сведение – крафт-бирите са по-калорични от масовите, но… Ако се почерпите подобаващо с няколко „леки“ евтини бири от по 100-110 калории, то ще натрупате примерно към 600-650 калории.  От друга страна, избирайки крафт-бирата вие пиете по-малко и по-бавно, защото първо е по-силна, а след това се наслаждавате на вкуса. А бирата е за наслада, не за рекорди! Ако изберете бира със 7% алк., да речем, тя ще съдържа около 200 калории, а три такива ще ви дадат същите тези 600 калории и ще са ви предостатъчни, а насладата е гарантирана.
8. Страхотни бири се правят за страхотни моменти. Излезте навън с вашето семейство или познати и опитайте нова крафт-бира. Поговорете за нея. Какъв аромат има, какъв вкус, какво ви харесва в нея и какво не, и т.н. Обърнете внимание как добре върви разговорът. А ако всеки си поръча различна, то ти можеш да препоръчаш своята на другия и обратно, след което да си поръчаш нова. И такива излизания могат да станат традиция, като се очакват с нетърпение всеки следващ път.
9. Можеш да се запознаеш с хората, които правят тази бира. Един от най-гъделичкащите моменти при пиенето на крафт-бира е, че ти можеш скоро да се запознаеш с човека, който я вари. А те често са бивши домашни пивовари, приятни събеседници и от тях можеш да научиш много за бирата, която произвеждат.
10. Крафт-бирата и добрата храна вървят ръка за ръка. Съчетаването на крафт-бирата с чудесна кухня става все по-популярна тенденция на хранителната промишленост. Чували ли сте да се говори за бира и хубаво сирене? А опитвали ли сте. Непременно го направете, следваща бира съчетайте с други храни. Няколко минути в интернет и ще сте намерили идеалния „партньор“ на вашата бира. А доста пивоварни вече пишат и на етикетите си с каква храна върви съответната бира.
11. Различни бири за различни поводи/сезони. Защо все трябва да използваме целогодишно масова бира? Като можеш да си подбереш подходяща крафт-бира в зависимост от това дали си на парти, на нощен бар, на вечеря, дали е лято, есен, зима… Едва ли има и един консуматор на крафт-бира на света, които (която) пие една и съща бира всеки път. Част от забавата е да опитваш различни бири от различни пивоварни, държави, стилове. Има толкова много бири и толкова малко време пред себе си.
12. Присъедини се към тенденцията. Просто бъди част от милионите почитатели по света, които решиха да спрат безвкусната „бирена вода“ и да започнат да пият вкусна, наситена с приятни аромати крафт-бира.

(С тези причини организаторите на фестивала за крафт-бира Top of the Hops Beer Festival подканват феновете да посетят събитието. И какво значение има, че то е спонсорирано от Goose Island, за която вървят спорове дали още е крафт-пивоварна или не, тъй като е собственост на гиганта Anheuser-Busch InBev?! След като ти си намерил своите причини сред тези 12, подобни детайли нямат значение и не могат да те спрат да си избереш следващата крафт-бира)