По-ясен слоган от „Литър бира, лев за „Берое“ сякаш не може да се измисли за „Беройско“. Бирата, която от няколко дни е тотален хит в Стара Загора, има ясни цели – да обедини фенската маса, а също така и да спомогне за бюджета на клуба. Защото 0,50 лв. от всяка продадена бутилка отиват в касата на футболния клуб, който има неимоверна нужда от свежи приходи.

Първите резултати са налице. Първоначалната партида бира вече е разпродадена или по търговски обекти, като са поръчани още количества, а вече се готви и втора варка. Дано наистина „Беройско“ постигне зададената цел и да запази летящия старт, което само ще бъде в помощ на клуба.

Бирите, посветени на футболни клубове в България не са новост. В края на 90-те години имаше бира ЦСКА, сега „Армейско пиво“ се произвежда от пивоварна „Леденика“, собственост на Гриша Ганчев. В последните години „Левски“ и „Ботев“ (Пд) също правиха опити в тази насока. А и втородивизионният „Етър“. Възможно е да пропускам някой клуб, но общото при тях е, че не се задържаха дълго (с изключение на „Армейско“).

При „Беройско“ има по-дългосрочен замисъл. Той включва различни стилове бира, като се обмислят и лимитирани серии крафт бира, посветени на славни моменти от историята на старозагорския клуб.

Няколко думи и за авторите на идеята. Това са хората в старозагорския бирен бар „Колобри на бирата“, за който вече неколкократно стана дума в блога. Те решават да се впуснат в тази авантюра да правят бира с кауза. Работят по рецептата, преговарят с ръководството на футболния клуб и активно действат по разпространението. При тях в бара ще бъде и официалното представяне на „Беройско“ на 22 септември със символичен начален час – 19:16 ч. (препратка към годината на основаване на клуба – 1916 г.). На събитието ще присъстват футболисти и хора от треньорския екип на отбора.

Няколко думи все пак и за самата бира. Тя е сварена в „Ломско пиво“, където си имат своята традиция в правенето на качествена лагерна бира по традиционна технология (включваща и 40 дни отлежаване). Вложени са хмелове Perle, Cascade, CFG и Mandarina Bavaria. Профилът на бирата е изчистен, с малцови и флорални нюанси в аромата. На вкус е приятен лагер, с добро тяло (12% плътност), леки бисквитени нотки, сух финал и средна по интензивност горчивина.

Накратко – една бира, която е замислена да бъде пита изобилно от феновете. Замисъл, който вече се осъществява. Браво за цялостната идея и дано работи повече време – и привържениците ще са доволни, че ще са част от тази бирена идентичност, и за клуба ще бъде добре. А и останалите отбори също могат да вземат пример.

Реклама