Този двоен IPA от „Трима и двама“ трябваше да бъде една от изненадите за третия рожден ден на сливенската крафт пивоварна. Трябваше, но купонът през март така и не се състоя, ставайки едно от десетките отложени събития заради въвеждането на извънредното положение. И така си останаха тогава големи количества приготвена бира, включително и изненади. За едната – виена лагерът „Sliwien“, мога само да гадая, тъй като се предлага само наливен в сливенския „Бирариум“ – местенцето на „Трима и двама“, което по време на пандемията предлага бира за вкъщи.

Но една от новите идеи на главния технолог и пивовар Йордан Ченков беше бутилирана и пое из магазините в страната… доколкото и докъдето може. Това е двойният индийски светъл ейл (или Double IPA, съкратено DIPA), наречен находчиво „EDIPA„.

Това е бирата с най-високо алкохолно съдържание от „Трима и двама“, която съм опитвал – 8,5%, но това съвпада с изискванията на стила. Също така е и първата в бутилки от 0,33 l, които са така подходящи и за заведения… Но заведенията ще почакат, докато Националният оперативен щаб (НОЩ) не даде своята зелена светлина.

И така – „EDIPAне можа да се представи на рождения ден, няма за момента шанс и да обиколи бирените заведения. Тогава остава да ни дойде на гости в домовете. Май това е единствената възможност към момента да се уверим дали цар Едип е бил прав, като казва от етикета „Тая бира си е Е*#//? майката“.

Извън заигравките с прочутата трагедия на Софокъл, тази бира си е типичен олдскуул DIPA (т.е. не спада към модерните мътни DIPA). При наливане прави гъста пяна на ситни мехурчета, която спада бавно. Ароматът е подчинен на използваните американски сортове хмел – цитрусови и тропически плодове. Усещат се най-вече манго, ананас, портокали. Цветът е тъмномеден, съвсем леко мътен. Тялото е доста плътно и при отпиване се усеща типичната за стила лека сладост. Финалът дава повече вкус на плодове, отколкото горчивина и накрая идва един много приятен сгряващ ефект. Оценка 7/10.

Оставяйки настрана терзанията на лирическия герой цар Едип, „EDIPA“ негласно има и друго послание – тя е бирата, подаръкът, който „Трима и двама“ биха искали да споделят с вас за рождения ден. Дайте им по едно наздраве с нея. Убеден съм, че ще го оценят.

IMG_2716