Трябва да си призная, че най-новите предложения от лимитираната Signature серия на пивоварна „Гларус“ ми допадат. Най-вече пейл ейлът Jester, а сега и IP Lager. Последната бира от около седмица-две е вече и в София, след като дебютира преди около месец и половина във Варна и близки населени места.
Преди да я разгледаме, ще отворя няколко думи за стила. India Pale Lager, набрал популярност в последните години, предполага една напрактика хибридна бира – едновременно лагер, но със сухо охмеляване, типично за ейловите бири и най-вече за India Pale Ale.
От „Гларус“ не представят често лагери, даже доста рядко, но тук им се е получило сравнително добре – бистър, пивък, макар да не е съвсем лек (6% алкохолно съдържание, 12.5% плътност). Бирата прави много добра и сравнително трайна пяна. На мирис хмелът не се усеща толкова ясно, по-скоро леки флорални нотки си кореспондират с аромата на малц.
Бирата е с много добра бистрота, предвид факта, че не е преминала филтриране и пастьоризиране. Дотук доста добре като за крафт лагер.
Охмеляването се усеща повече на горчивина. Вкусът е подчертано флорален с леки нотки на смола и гъби. Финалът е сух и горчив. За дегустираните от мен други India Pale Lager-и, тази горчивина ми идва леко недостатъчна. Но пък е съвсем приемлива от други два аспекта – че тази бира ще се пие и от по-неизкушени към силно охмелени бири и, че си е съвсем OK като за цената, на която я купих от магазин „Фантастико“ – 2.70 лв., при това за бутилка от 0.5 l.
Смесени са и общите ми впечатления – от една страна в една такава лимитирана серия като Signature се предполага, че може и по-щедро със съставките, в случая с хмела. Но пък си се е получил нелош и горчив лагер като за стойността си, който може да се повтаря и потретя на сядане. Затова бих дал оценка 6.5/10.