Точно преди 3 седмици, на 5 февруари, си зададох въпрос какъв ще е следващият плод, който ще бъде използван от „Пелта“. Още тогава безусловно симпатичният и свръхактивен основател на този бирен проект Атанас Божков ми даде отговора – отново манго. Сега разбирам, че не е бил съвсем прав. Точният отговор е много, ама много манго. Да се разбере, че явно е сред любимите плодове на автора на тези бири.
Точно това откриваме в „Mango With Me“, от тази седмица вече на повечето познати бирени места. Няма две мнения по въпроса. На манго лъхва още с отварянето на бутилката. При наливане ароматът се усилва, а вече при поднасяне към носа мангото така доминира, че те обсебва. Бирата прави добра, но леко кратка пяна, която вероятно се дължи именно на вложения плод. В нея има и много хмел, включително и на сухо охмеляване, но той се усеща вече при преглъщане. Няма как да го пропуснеш – стабилна горчивина, дори леко налютява. Додава към мангото вкус на грейпфрут, портокал, ананас и лек боров нюанс. Горчивината остава като послевкус, но не пречи на това да се усеща приятно плодово тяло. Дори при отпиване може да не се доловят тези 5,5% алкохолно съдържание и да се създаде илюзия за фреш от манго. Ефектът от лактозата, която също е вложена, не се усеща толкова.
За мен „Mango With Me“ леко излиза от зададения на етикета си стил Hazy Pale Ale и отива към плодов Hazy IPA. Но определено е бира, която ще се запомни. Оценка 8/10.
Трябва да се отбележи и друго. Този път биреният проект „Пелта“ излиза от рамките на България, тъй като бирата е сварена в Германия – по-точно в Craftzentrum Berlin, според етикета. Така са подсигурени по-големи количества, за да не свърши толкова бързо, както King Of The Jungle или Prune de Noël. Не, че вече не е планирана следващата варка. Такава със сигурност ще има. Ще има и други бири от „Пелта“. Ще има до 10-ина дни и друга изненада. За нея – своевременно. Важното е, че „Пелта“, респективно Атанас Божков, има някаква визия за нещата, и тя се следва.

IMG_2462