Не знам дали ще се съгласите, но много неусетно мина времето от VII международен конкурс за домашна бира. И вече започна отброяването до следващия, който има амбицията да бъде и най-авторитетния до момента, организиран от Асоциацията на домашните пивовари в България (АДПБ).
Ще има много разлики, като част от тях вече са известни на някои от вас. За начало – датата. За първи път конкурсът ще се проведе през май. И по-точно – 30 май. След това мястото – и то ще е различно. Също за пръв път домакин на конкурса ще бъде пространството за бира, култура, музика и иновативни идеи – Koncept Space (бул. „Никола Вапцаров“ 6). Известно и като столицата на White Stork Republic. Там има достатъчно място за бира навън при хубаво време и евентуално вътре – при пролетни климатични несгоди.
Вън от съмнение е, че ще има много домашна бира за гостите. Ще има също подобаващ кетъринг за всички огладнели след утоляването на жажда. Ще има и доста гости от чужбина. Впрочем, за чужди и наши домашни пивовари записването за предоставяне на мостри започва от 1 март тук
За всички подробности и следващи новини ще има своевременна информация в блога. А за финал оставих и най-голямата новина, според мен, свързана с VIII международен конкурс за домашна бира. А именно – че той за първи път ще бъде признат от BJCP (Beer Judge Certification Program) – организацията, която дефинира ясно бирените стилове, зададе правила за провеждане на бирени конкурси, а и излъчва съдии, които да журират въпросните конкурси. Сега всичко ще се проведе стриктно според правилата на BJCP, като ще има и трима чуждестранни сертифицирани рефери, които ще бъдат част от журито, оценяващо участващите бири. Ето тази новост не само ще утвърди българския конкурс окончателно на картата на домашните пивовари в Централна и Източна Европа, но и допълнително ще привлече участници и гости от чужбина, тъй като вече ще се приравнява с доста подобни авторитетни форуми.

ADPB