Бургаските бирени агенти от „Beer Bastards“ решиха да не се задоволяват с летните си удари „Bikini Island“, „Dirty Flamingo“, „1 време“ и по-късния „Bone Chance“. Тази седмица се появи тяхната ъпгрейдната версия на „Faster Bastard“. Отново в кен от 0,33 l, пак сварен при холандците от Uiltje, същият алкохолен процент (5,8%), но вече IPA.
Каква е разликата? Обикновено като основни различия между APA (в какъвто стил досега се водеше „Faster Bastard“) и IPA е в по-голямото количество светли малцове при pale ale и по-балансираното отношение между малцове и хмел. Също така не е задължително сухото охмеляване. Докато при IPA има едно по-смело, често и разюздано използване на хмелове и балансът остава на заден план. Американските стилове IPA, стил West Coast, какъвто е и новият „Faster Bastard“, трябва да са хипергорчиви. Докато East Coast IPA е с по-изразен малцов характер. А dry hopping (сухо охмеляване) трябва да се приложи непременно и при западния, и при източния вариант.
Тази бира отговаря на условията за IPA напълно. От пухкавата пяна се носи хмелов аромат на талази – трева, цитрус, борова гора. При отпиване се създава впечатление, че тялото на бирата е по-леко отколкото трябва, но по-късно с поемане на следващи глътки, респективно засилване на горчивината в устата, вече има усещане за нормална плътност. За това помага и вложеният овес. Финалът е очаквано сух, а горчивината остава дълго като послевкус. Бирата е светложълта и мътна, може би една идея по-мътна от предишната версия.

IMG_2129
„Най-добрият български IPA (Според Баба Ни)“, написаха от „Beer Bastards“ за своя IPA. Твърдението, разбира се, е субективно и повод за дискусии. За мен обаче това е много, много добър IPA. Който си заслужава оценка от 8/10. Важното при него е, че не е пестен хмел, за да се хареса на почитателите на IPA. И ще се хареса, убеден съм. Още повече, че в момента, както е още прясна, тази бира е в топ форма.

IMG_2132