В изминалите дни бяха обявени две много важни новини за любителите на крафт бирата в България, макар на пръв поглед да засягат само тези в София. Четири малки столични пивоварни се обединиха в сдружение Craft Brewers Sofia. То включва две по-стари – „Пивоварна 359“, произвеждаща „Диво пиво“ и „Блек пайн“, както и две от най-новите – „Кохонес“ и „Казан Артизан“.
Тук не става въпрос за организация с административни цели, а с идея да приобщава все повече хора с възможно по-чести събития към идеята за крафт бира. Това ще е един от начините да се запознават и неизкушени до момента с факта, че в София има малки пивоварни, а техните собственици и технолози застават с лицата си пред клиентите.
Ето и как самите те определят целите си: „Oт Craft Brewers Sofia може да очаквате само скандални бирени събития, фестивали, tap-takeovers, tap-takedowns… Фестивал без нас е като бира без хубав хмел – става, ако не си пил друго. Ще ви запознаем не само с предпочитаните от нас бирени стилове, но и с музикалните ни вкусове, всички цветущи изрази и безброй забавни случки от пивоварните.“
А в добавка Михаил Дурчев от „Кохонес“ казва: „Craft Brewers Sofia е началото на революцията в българския крафт и доказателството, че приятелството бие конкуренцията!“.

Аз мога да добавя своите поздравления към идеята, защото в София има недостиг на бирени събития, на които български (а и конкретно столични) пивоварни да излизат заедно пред бирената публика. А има глад за подобни фестове. Наскоро, например, се състоя един такъв в „Маймунарника“ и интересът към него бе голям. Имам обаче и очаквания към тази група да се присъединяват още столични крафт пивоварни. Защото поне още две са съвсем близо до своята премиера.

CBS (1)

Учредителите на Craft Brewers Sofia (от ляво на дясно): Христо Цочев („Казан Артизан“), Михаил Дурчев („Кохонес“), Александър Герджев („Пивоварна 359“ – „Диво пиво“), Димитър Георгиев и Божидар Александров („Блек Пайн“).

 
Паралелно с новината за Craft Brewers Sofia, бе анонсирано и едно много значимо бирено събитие, при това значимо не само в национален, но и регионален мащаб – Balkan Beer Bash, който ще се състои на 24 и 25 април 2020 г. Мястото на провеждане още не е обявено, но организаторите – в лицето на 100beers и KANAAL, изразиха смели амбиции: „Поставяме за цел да направим най-големия крафт бирен фестивал на Балканския полуостров…  Очакваме едни от най-добрите пивоварни в света да дойдат лично в София с едни от най-интересните си бири, които са правили някога.“
Без да издавам подробности, мога да загатна, че представители на най-добрите крафт пивоварни (не само в европейски, но и световен мащаб) вече са обещали присъствие на събитието в София. То ще спази практиките на големите фестивали в крафт бира, не само с предварителна продажба на билети. Но… търпение за останалите детайли, ще бъдат разкрити скоро.
Наскоро в София се състоя вече едно подобно бирено събитие, което бе голяма крачка в посока налагане на културата на истински бирени фестивали – 1st Plenary Council of Independent Breweries, в чиято основа бе Карел Роел от „Бял Щърк“. Там бе потвърдено, че подобни инициативи в България имат голяма перспектива, а посетителите имат силен интерес да се срещнат и запознаят с хора от наши и чужди пивоварни. Тогава, като по останалите фестивали за крафт пиво, имаше ексклузивни бири и те светкавично привлякоха вниманието. Подобни изненади са част от концепцията и на Balkan Beer Bash. И нещо последно – масовото присъствие на такова събитие, каквото не е правено в такъв мащаб в България, е предпоставка за успешното му провеждане и най-вече ще е база за следващи издания. Така че – на 24 и 25 април няма извинителни отсъствия!

bbb