…Макар, ако бъда пунктуален, цветът на надписа на етикета е по-скоро цикламен, но някак не стои добре „цикламен“ в заглавие. В кръга на шегата.
Извън шегата, ловешката пивоварна „Мелтум“ продължава да развива своя бранд „Г-н Хопс“, като влезе в есенно-зимния сезон със Coconut Milk Porter (6,5% алк, 15% плътност). Изборът явно е бил да бъде достатъчно интересна бира, т.е да не е обикновен портър и едновременно с това приемлива за по-широк кръг хора, отколкото един имперски стаут, може да е, например – понеже в последните години те са сред най-впечатляващите сред тъмните стилове. Трябва да се отбележи също, че е избран като стил портърът, за да може да се забелязват използваните лактоза и кокосови стърготини, които иначе биха се леко обезсмислили, ако ставаше въпрос за стаут, където има повече препечени малцове.
При наливане бирата прави средна, но твърде кратка пяна. Като цяло този портър се отличава с доста ниска газировка, но това е в рамките на стила. Ароматът доказва защо е подбран този стил – по-малко препечени малцове, усещане за млечен шоколад, нюанси на кокос. Тялото притежава достатъчно плътност, за да не избледнеят съставките, а да се усетят и на вкус. Специално кокосът се долавя най-добре при по-хубаво затопляне на бирата – над 10-12 градуса. Финалът е мек, за което спомага и лактозата. Отново асоциация с млечен шоколад, тъмни сушени плодове, леко карамел.
Цялостното усещане е за един приятен портър, който за по-напредналите с крафт бирите не е смайващ, но е едно интересно допълнително разнообразие, при това от българска пивоварна. А за тепърва навлизащите може да е пример, че една тъмна бира може да е далеч по-богата на вкус и аромат от тъмните лагери. И, че кокосът може да се ползва и извън сладкарството, също така. Оценка 7/10.
Купих новият „Г-н Хопс“ на цена 4,70 лв., която е съвсем приемлива спрямо качеството и количеството – бутилка 0,5 l.