Когато някоя пивоварна работи упорито за отстраняване на свои пропуски, това неминуемо се забелязва от почитателите на бирата и съответно си струва да се коментира. Ловешката „Мелтум“ стартира по-рано тази година с два вида бира „Г-н Хопс“ – първо светъл ейл, а сетне и New England IPA (NEIPA), които събраха разнопосочни коментари.
От пивоварната обаче си взеха поуки и започнаха работа по отстраняването на забележките. И може да се каже, че успяха. Преди дни на се появи нова партида  „Г-н Хопс“. Дори бе отбелязана със специален мини-етикет на гърлото с надпис „нова v 2.0“.
Да, това са нови варки, респективно – нови версии на същите бири.  И по-добре направени. Светлият ейл например е с много по-изчистен профил, което позволява по-доброто възприемане на аромат и вкус. И тук направих опит – пренасяйки дълго бирата, а след това я дегустирах веднага, без изчакване от ден-два, например, за успокояване на пивото. Целта ми бе да проверя как се отразява това на бистротата и пяната. Резултатът бе напълно задоволителен – пяната си стои стабилно на ситен обръч в бутилката, а при наливане е нормална и сравнително трайно задържаща се. Бистротата също се запазва. Прави впечатление, че с подобряването на бирата се е променил и леко цветът към по-тъмен, дори светъл амбър. Навикналите на светли ейлове от US тип биха поискали по-щедро американски хмелове, но все пак трябва да се припомни, че ловешката пивоварна се старае да приобщи и фенове, които са били с по-консервативни вкусове до момента.

IMG_2087
Качествен напредък бележи и NEIPA. Тази бира вече отговаря на условията за стила – наситен аромат на цитруси – манго, маракуя, мандарини, лайм. На вкус вече се усеща нектарено тяло, което води към един плодов финал със задължителната минимална горчивина, без никакво прекаляване. Според различни предпочитания, тази NEIPA може да се стори или добра за стила, или пък леко „сдържана“ и подканяща за още и още хмел, съответно аромат. Но най-важното – направена е добре, сегашният вкус е балансиран, бирата е изключително пивка и няма да подведе някой все още незапознат, който не се е докосвал до момента до NEIPA.

IMG_2088
Купих двете бири за общо 7,80 лв., което е съвсем разумна цена, предвид факта, че са в бутилки от 0,5 l.

И така – отново поздрави към „Мелтум“, че наваксват. И очакваме от тях следващата, тъмна, бира, която научих, че подготвят.