Нов вид за „Ромбус“ и сравнително непознат в България. Export Stout до момента не бе правен от българска пивоварна. Разбира се, спомняте си, че „Айляк“ през 2016 г представи своя Orgy Of The Dead, сварен в Гърция, но по българска рецепта.

Стилът е познат още като Foreign Stout и Foreign Export Stout, той води началото си от XVIII и XIX век, когато е бил правен специално за износ извън Великобритания, по-точно в колониите. Подобно на India Pale Ale – с повече хмел, за да издържи на пътуването и високите температури. В наши дни е най-популярна версията Guinness Foreign Extra Stout. Продължава да се прави най-често в по-топли райони като Африка, Азия, Карибите – заради по-голямата си издържливост, благодарение на хмела.
Използваният хмел обаче е за горчивина, но от английски сортове, затова и не може да се усети като аромат. А и на вкус трябва да надделяват препечените малцове.
Всъщност за останалите характеристики на стила ще стане дума паралелно с разглеждането на BlackJack – първата нова бутилирана бира от два-три месеца насам от иначе доста продуктивната и разнообразна пивоварна „Ромбус“. Паузата лесно може да се обясни с летния период, в който познатите им светли видове бира бяха доста по-търсени.
Сега обаче вече дойде време и за нови неща. Тези, които посетиха партито за рождения ден се запознаха с нов амбър, нова алт бира и т.н. Както и с BlackJack, но понеже той е в бутилка, реално стига до много повече хора в страната. Той е поредният вид стаут от „Ромбус“ и смятам, че спазва изискванията на стила.
Ароматът, който е допустимо да е сладък, тук дава нюанси на сметана и сушени тъмни плодове, редом с препечени малцове, от които пък се усеща кафе и шоколад. Без последните обаче да преобладават на мирис, както при някои други стаутове или портъри. На вкус шоколадът и кафето се развиват повече, а общото усещане се допълва от лека към средна хмелова горчивина и сух финал. BlackJack е с 6,3% алкохолно съдържание. В стила е допустим и по-висок процент, при който алкохолът се усеща отчетливо, но в случая бирата има мек характер.
Направих си експеримент да отворя бутилката само няколко часа след дълго носене от мястото на закупуване. Издържа съвсем нормално теста. Направи хубава, кремава и сравнително кратка пяна. При повторно наливане нарочно изсипах от по-голяма височина, като така пяната става доста голяма и се създава алюзия дори с характерната пяна на „Гинес“, като тук само балончетата не са толкова ситни. Оценка 7.5/10.
Намерих BlackJack на цена 4,60 лв. за бутилка 0,33 l, като това е съотносимо спрямо качеството.
Междувременно от „Ромбус“ могат да се похвалят с участието си на Athens Craft Beer Festival, който се провежда от днес до неделя. Там пазарджишката пивоварна е единственият представител на България. BlackJack ще е една от бирите, които могат да бъдат опитани, заедно с English Porter, Aloha IPA, Brett IPA и Lacto IPA. Поздравления за оказаната чест! Дано българските пивоварни показват все по-високо качество, за да получават по-често подобни покани.

IMG_2083