Колко разнолика може да бъде бирата научиха блогъри от най-различни сфери (кулинарни, травъл и др.) по време на вечер от иницианивата „Национална бирена академия“ на Съюза на пивоварите в България.
За да не бъде това поредно събиране, в което да се изнесат различни данни и факти, които по-късно да се излеят в стандартни публикации, се постара лекторът – преподавателят по технология на пивото от Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, д-р Петър Недялков. Голям комплимент за начина, по който синтезира за три часа голяма по обем, но полезна и любопитна информация.
Вместо обстойно да изрецитира как се произвежда бира, той маркира базисните ферментации – долна, горна и спонтанна. След което увлекателно разказа за основните бирени стилове – лагер, пшенично, IPA, NEIPA, портър, стаут. Убеден съм, че за тези стилове вече ще се говори и разпространява все повече не само из бирените блогове.
Особено внимание привлякоха приведените нагледно (и наливно) примери, поради факта, че в голямата си част тези бири са направени експериментално от студенти от университета. Техните умения се оказаха доста обещаващи. А уверението на Недялков бе, че сред неговите студенти има достатъчно ентусиасти, които искат да правят интересни бири след завършването си. Което пък дава оптимизъм за бъдещето на пивоварството у нас.

beer

Петър Недялков по време на увлекателната си лекция пред блогъри