Пловдивският жаргон за безмерно щастливо нищонеправене „айляк“ от няколко години е уважен с крафт бира, а вече има и още една, която също е именувана с типичен местен израз. При това не кой да е, а възгласът на удоволствие „Густо Майна“. Който в разглеждания случай си е тъкмо на място, понеже пиенето на това гозе с малини си е… кеф.
А и бирата има тесни пловдовски връзки в лицето на домашния пивовар Атанас Божков, който е в основата на „Густо Майна“. И на „Пелта“ – все още не пивоварна, а към момента пивоварен проект. Подкрепен от бургаските агенти от „Beer Bastards“, които протягат ръка на Божков, за да представят на по-широка бирена аудитория това приятно гозе. То вече е познато на домашните пивовари и гостите на VII международен конкурс за домашна бира под името „Тути Фрути“, където спечели първо място в категория „Специални бири“. Познат на мнозина е и самият Наско Божков – общителен, активен, един от най-големите меломани сред домашните пивовари.
Сега рецептата му е използвана за „Густо Майна“. Отново с малини, хималайска сол (къде без сол в едно хубаво гозе?), както и кориандър. „Рецептата ми е спазена на 90%, липсват само къпини. Смятам, че се получи дори по-добре от оригинала. Предложението дойде изненадващо от „Beer Bastards“, които ми протегнаха ръка с идеята за колаборация, а след това поеха основната логистична тежест“, коментира Божков пред блога. Запитан за избраното име – „Пелта“, той обясни, че така са наричали щитовете с изобразени отпред животни, носени най-вече от древните траки. Изборът е целял да олицетвори тракийските корени на неговия край.
Обратно към бирата… Малините са употребени в „Густо Майна“ без пестене. Така и трябва в крафт пивоварството – когато се влагат продукти, все едно правиш бирата за себе си, това се оценя подобаващо. Малините придават и цвят, и грабващ аромат, който просто подканва за пиене, заедно с хубавата пяна. Плътността (11%) е на премерено ниво – бирата не се усеща лека или водниста, което не и пречи да влиза бързо. Кориандърът се долавя съвсем леко, няма и нужда от повече – би компрометирал малиновия вкус. Не е прекалено и със солта, но и тя се усеща на върха на езика. Все пак едно гозе трябва да си е соленичко. Оценка 7,5/10. И палец нагоре за решението на „Beer Bastards“ да дадат път на една рецепта за домашна бира. Това печели симпатии, заедно със симпатиите, които обичайно буди авторът на въпросната рецепта.

IMG_1958
Впрочем, качеството на продукта не подлежи на съмнение и по причина, че е сварена в холандска пивоварна. Единствено има основателни подозрения, че след изчерпването й може да се чака цяла година, тъй като малините презряха и свършиха. Но към момента си я има из тези бирени магазини и барове, които работят с „Beer Bastards“. Намира се на цена около 4.70-4.80 лв. А и кой знае – има и други плодове, които могат да родят следващата част от тази колаборация.
В допълнение, като стана въпрос за бургаските „бастърди“, те са пуснали на пазара нова варка на „Баш майстора“. Има промяна в рецептата на този India Pale Lager. Цветът му е станал още по-светъл, благодарение на завишен процент светли малцове. Ароматът пък е още по-наситен, заради по-голямото количество хмел за сухо охмеляване. За горчив хмел сега е използван Cascade. Резултатът е една идея по-горчива и, както стана въпрос, още по-ароматна бира. Тя, заедно с „Густо Майна“, са си тъкмо навреме за последните топли дни, на които е направо задължително да се радваме с бира в ръка.

 

IMG_1962