Дори го стори преди около месец, но количествата бързо бяха изпити в Ловеч и на Metalhead Beer Fest и едва сега се появиха в някои бирени магазини в София.
И така – ловешката пивоварна амбициозно реши втората бира, която пуска да е именно в нашумелия в последните няколко години стил New England IPA (или NEIPA). Поздравления за ентусиазма и куража да опитат сили в това доста сложно предизвикателство.
Но, отново с уважение към труда, който полагат от „Мелтум“, споделям лично мнение, че малко избързаха с „Г-н Хопс New England IPA“. Най-важното за толкова млада пивоварна е на първо време да усъвършенства рецептите си и технологията. Да, в следващата варка на техния стартов светъл ейл има очевидно подобрение в бистротата и поизчистване на ароматния и вкусов профил. Но има и какво още да се желае. Включително и при бутилирането. Реших да пробвам въпросната следваща варка и попаднах (може би малшанс) на окислена бира. Вярвам, че и това ще се подобри с времето, при това скоро.
Да си призная, очакването ми за следваща бира от „Мелтум“ бе за някой по-базисен стил – разновидност на пшенична бира, IPA… Нещо, което по-лесно ще спечели нова аудитория. А що се отнася до NEIPA – тази разновидност на IPA си има своята немалка фенска маса в България, но тя е доста критична и си е предизвикателство да й се представиш.
Да видим как от „Мелтум“ са се справили с въпросното предизвикателство… Опитът ми в този стил, който не твърдя, че е огромен, а база на дегустирани само около 35-40 различни бири в стил NEIPA, смея да твърдя, че в случая се е получил по-скоро мътен IPA от сесиен тип, също популярен напоследък. Липсват характерните за NEIPA обилна и трайна пяна, от която се носят на талази цитрусови аромати, а също нектарената текстура и относително сладкият, плодов завършек. Тук се долавя силен хмелов аромат – пъпеш, манго, грейпфрут. Но липсва споменатата типична за NEIPA текстура и леко сладникав вкус, а за сметка на това финалът е доста горчив. Също така се долавя и мая, какъвто вкус не би трябвало да присъства в NEIPA. Плътността би могла да е по-голяма от въпросните 11%, както и хмелът би било добре да е повечко. Един хубав NEIPA се прави с много и свеж хмел, без да се щадят количества и без да е водеща мисълта за крайната цена. Тук в случая я купих за 4,20 лв., което за бутилка от 0,5 l е добре, но по-скоро откъм цена, а не краен резултат. И все пак – още хмел, изпипване на рецептата, щипка допълнителна смелост… и ще се получи исканият NEIPA. Оценка 5,5/10.
Ревюто вероятно ще прозвучи критично, но пък това си е блог, в който се изказва лично мнение. И похвалните думи биха били подвеждащи. Още повече, че чувствително се е увеличил броят на бирените почитатели, които са си разширили вече кръгозора и културата на пиене – те трудно могат да бъдат подведени. Оставам с надежда за следващи добри включвания от „Мелтум“ и отново изказвам респект към смелостта им да започнат своето начинание в малък град и регион, който все още е чужд на крафт бирите. Но пък особено на такива места се помнят пионерите с дела, а не само ентусиасти с приказки, нали така?!

meltum