Аплаузи, при това много силни, заслужават отдадените на метъл музиката и бирата приятели, стоящи зад проекта Metalhead. Те започнаха през ранната пролет на 2018 г. с варки в Холандия. И амбицията това да е само временно и те да започнат да си правят бирата в България. И по-точно в любимия си Бургас.
Малко повече от година и мечтата им се сбъдна. Е, не точно в центъра на Бургас, по-скоро в покрайнините – квартал Ветрен. Там от доста време течаха усилени подготвителни дейности по довършване на пивоварната. Лицензът бе получен (Браво за усилията!) и започнаха варки, отначало само на наливно пиво от тяхното вече прилично портфолио.
А ето, че вече от пивоварната им излизат и бутилирани бири. Първата от тях е съвсем нова – Pleasure and pain (4,2% алк, 10% плътност). Това е пшеничен ейл с малини. Последното обяснява нетипично розовия за коравите метъли от Metalhead етикет.
Преди отварянето на бирата, прави впечатление, че капачката е брандирана – нещо, все още рядко срещано при българските крафт пивоварни и още една червена точка за Metalhead.
При наливане тази бира образува хубава, краткотрайна пяна. Ароматът на малини е осезаем, пшеничният малц също се усеща, макар и по-леко. Има и лек хмелов мирис – цитрусов, а при отпиване се оказва, че хмелът има още по-изразено присъствие на вкус, отколкото на аромат.
Така се получава една битка за сетивата между малината и горчивината от хмела. Сякаш, за да оправдае името – Pleasure and pain (анг. – Удоволствие и болка).
Лично според мен, би било добре хмелът да е малко по-дискретен, за да се даде простор на тези чудесни малини, но мнението ми е субективно, все пак. Иначе плодът освен с вкус, дава на бирата и бледорозов цвят. Прави впечатление усещането за прилична плътност, предвид тези 10%, но това е благодарение на пшеницата. Цялостното усещане е за освежаваща, лека бира с плодови нюанси, без видими дефекти. Оценка 7/10.
Излизането на Pleasure and Pain, при това в бутилка, не е единствената новина и активност от Metalhead тези дни.
Утре – 3 август, в парк Минерални бани, Ветрен се открива първото издание на Metalhead Beer Fest, в което освен домакините ще участват още „Трима и двама“, „Ромбус“, „Beer Bastards“, „Айляк“, „Бял щърк“, „Hills“, „Meltum“ и „Brothers brew team“. Бирената забава ще продължи и в неделя, като ще бъде гарнирана с много рок и метъл. Без никакви компромиси. Все още имате време за размисъл и спонтанно решение да отскочите до Бургас. Такива новини да се чуват!