Разнообразието на вносни крафт бири в България става все по-голямо. Пазарът е достатъчно заситен. И въпреки това, се появява някоя следваща пивоварна, която да „отнесе главите“. Да обере рейтингите и да сме доволни, че вече пием нейни бири и у нас, че ги имаме подръка.
Следващата пивоварна не е от въпросните. Холандската Kompaan е вече на пазара ни от началото на юни. Тя няма претенции да ни накара на онемеем от нейните бири. Но пък е доста подходяща за тези, които търсят баланса между разумна цена и качество.
Специално бирите на Kompaan, които ми попаднаха, ги възприех като идеални за следобяд/привечер, с интензитет „ежедневна употреба“.
Spring Break (4,5% алк.) например е светъл ейл в английски стил. Без да е с изразена горчивина, той предлага добър и траен аромат на цитруси, разцъфтели цветя и карамел. Бирата се пие лесно, за това помага и умерено горчивият финал, който те накара да разпиваш до следваща и следваща глътка.

IMG_1569
Още по-лека е Orange is the New Blonde Ale (3% алк.), която е направена в стил белгийски блонд, но с обилно количество вложен портокалов и грейпфрутов дзест. С кратка пяна, тази бира е много освежаваща и лека, и създава усещане дори, че си сипал портокалов сок. Можеш да изпиеш с размах три-четири от нея, без да се замаеш. И все пак си е бира, макар и плод на интересен експеримент.

IMG_1558
Badgast (5,7% алк.) пък е в стил американска пшенична бира. С дрожди за US ейл и повече хмел от обичайното за пшеничните бири. В аромата се усеща доста повече карамел от обичайното за американска пшенична, но и плодове – мандарина, лайм, ябълки. Очаквано се долавя и кориандър. Не е мътна, което е също лека изненада, като има приятен тъмнобакърен цвят.

IMG_1571
Последната от дегустираните бири е Levensgenieter, сесиен NEIPA (4,5% алк). При нея не се забелязва на външен вид характерната за този стил нектарена текстура. Но на вкус се усеща, макар и не толкова изразено. Както и доброто охмеляване, което допринася за приятния комплексен аромат на пъпеш, праскова, манго. Levensgenieter, подобно на повечето NEIPA не е толкова горчива, колкото ароматна. Има добро за процента си тяло, което се дължи и на употребените при направата пшеница и овес. Определено си заслужава вниманието.

IMG_1572
В Холандия Kompaan се възприема все по-масово и положително, не само в Хага, където е базирана пивоварната. Затова и плановете са за допълнително разширяване на капацитета, което да поеме увеличаващия се интерес. И след като е добре приемана там, в Холандия, вярвам, че тези бири ще намерят своята ниша и у нас.