Големите вериги магазини започнаха все по-често да се обръщат към крафт пивоварните, което е логично и отразява развитието на пазара. В София от години вече „Фантастико“ предлага няколко малки бирени бранда, отскоро и CBA се включи с „Гларус“ и „Бял щърк“. Billa и Lidl пък решиха за постоянно да прибавят към асортимента си „Гларус“, при това за цялата страна. „Метро“ също така направи страхотен щанд за крафт бири, макар и само в столицата, към момента.

Всичко това е похвално. За адмирации е и настоящата акция на Lidl, която припомня на клиентите лимитиран IPA и сезон на „Гларус“, но и разкрива пред тях още Hills и „Айляк“. За всички вас това не е някаква новост, но ще се учудите за колко много хора тези бири не бяха познати или звучат даже абстрактно. А настоящата промоция е един чудесен повод да бъде запълнена тази празнина у въпросните почитатели на бирата. Голям плюс е още, че нито една от шестте предлагани български крафт бири не се припокрива с останалите като стил.

Всички тези бири малко или много са били застъпени вече по специализираните магазини и барове у нас. С изключение на „Айляк Cryo DDH NEIPA“, затова ще се спра накратко на него.

Доста странно би звучала въпросната абревиатура за начинаещите в крафт бирената вселена. Позволявам си да припомня – Cryo е иновация, която позволява да се постигне почти двойно по-силен ефект на горчивина и аромат срещу доста по-малко количество хмел от обикновено. DDH пък е съкращение от английски на Double Dry Hopped (двойно сухо охмеляване, което засилва ароматите, но не влияе на горчивината), а NEIPA е навлизащ с гръм и трясък стил. Стил, който представя силно охмелени бири в различната светлина на почти нектарена субстанция.

„Айляк Cryo DDH NEIPA“ може да се стори необичайна на големия процент консуматори. Но е добър представител на стила. С алкохолно съдържание 6% и 14% плътност. За по-солидно тяло е използван и пшеничен малц. Нектарената субстанция на бирата се е получила. Ароматът, дължащ се единствено на хмел Citra, понася разкошни талази, от които се долавят праскова, лайм, портокал. Cryo и DDH похватите са свършили чудесна работа. Субстанцията в чашата наистина напомня на един светложълт цитрусов нектар. Плътността също е премерена, а при преглъщане се усеща първоначална горчивина от хмела, която постепенно отстъпва на вкусовете – най-вече грейпфурт, портокал. Чудесна за лятото (а и не само), „Айляк Cryo DDH NEIPA“ оставя общо впечатление на освежаващ и добре направен NEIPA, като заслужава оценка 8/10.

 

Реклами