Честно казано, не обичам да спекулирам често с подобни гръмки изрази, но в случая смятам, че е на място. „Загорка“ чрез един от брандовете си – „Столично“, стана първата голяма българска пивоварна в новата история, която реши да направи бира от ейлов тип.

В рамките на няколко дни до седмица се очаква магазинната мрежа в цялата страна да бъде заредена с новата „Stolichno Pale Ale“. Това е бира, която трябва да бъде запомнена. Защото вероятно ще повлече след себе си експерименти в тази насока и от другите две големи пивоварни – „Каменица“ и „Карлсберг – България“. И освен това ще насочи един вече много по-широк кръг бирени любители към разкоша на ейловете – бирите, които са продукт на горна ферментация и са наситени с далеч повече аромати и вкусове от познатите на всички лагери (популярни у нас като светло пиво).

Нещо интересно се крие зад тази опаковъчна хартия

 

До момента наистина не е правена в България подобна бира от съвременна голяма пивоварна, а да си признаем – малките (крафт) пивоварните все още не могат да стигнат до толкова много хора. И тук скоба – да, Stolichno Pale Ale е произведена в България, а не в съседни държави, където има подразделения на Хайнекен“.

Другото, което се прави за първи път, е да се експериментира с по-силна горчивина в бира, произведена в толкова голямо количество у нас. Нивото на горчивина (IBU) е 37. Останалите параметри – алкохолен процент 5,5%, плътност 12.7. За първи път също така в толкова масова българска бира е вложен американски сорт хмел с висок процент на алфа киселини – Citra. Като това дори е указано на етикета. Другият хмел е Hellertauer Taurus.

Именно заради количествата хмел, използваният напоследък кремав цвят на етикетите на „Столично“, тук е съвместен със зеления цвят. Характерното е, че преобладаващият текст е на английски език. Но, какво пък – нека повече хора да влязат в крак със специфичната бирена терминология в оригинал.

По тази бира е работено продължително време, за да се постигне този баланс, при който имаме горчивина, както се полага на един пейл (светъл) ейл, но тя не е толкова провокативна, че да отблъсне тези, които тепърва настройват вкусовите си рецептори към пиво с по-високи нива на хмел. Затова и единият използван хмел е немски благороден.

И така – наливайки си, човек веднага забелязва приятната пухкава пяна, а и усеща нетипичен за досега познатите ни масови бири наситен аромат – на цитруси, карамел, долавят се и флорални нотки. Карамелът се чувства ясно и при отпиване, като вкусът е балансиран така, че горчивината да не стряска, а да е поприкрита. При преглъщане обаче не може да не направи впечатление освежаващият горчив финал. Цветът е бакърен, леко мътен.

В Румъния например големите пивоварни също експериментират с ейлове, но при тях до известна степен се е получило имитация, отбиване на номер, че и те се включват в тренда. Докато Stolichno Pale Ale си е един добър, пълнокръвен продукт, с плътно тяло, какъвто би допаднал и на мнозина „напреднали“ за ежедневна консумация. Оценка 7/10.

Тази нова бира от бранда „Столично“ ще е налична в познатите бутилки от 0,4l, както и в кенове. Като идеята е бирите под тази шапка да останат четири. Което, по неофициална информация, означава край или поне временно преустановяване на производството на Pale Bock. Затова – ако някъде го мернете по рафтовете, вземете си, понеже скоро може и да го няма.

 

Реклами