Домашните пивовари и крафтърите у нас почти без изключение в кръвта си освен малц и хмел, носят и рок. Но Metalhead е може би „най-тежкият“ бирен проект у нас. В основата му стоят и домашен пивовар, и страстен любител на бирата, но основателите също така са набъркани в организирането на Sea Of Black, най-екстремният метъл фест у нас, който се прави всяко лято с много желание в морската градина на Бургас, като се радва на голям интерес от метъл феновете у нас.
Metalhead нямат собствена пивоварна и решават да сварят първата си бира в една от най-качествените европейски пивоварни – Oproer, която е позната и у нас, благодарение на KANAAL. Избират и подобаващо име – Your Girlfriend’s Girlfriend, препратка към непреходният химн на Tipe О Negative – My Girlfriend’s Girlfriend.
Те правят прочит на нашумелия стил New England IPA (NEIPA), като към провокативния си етикет с гола жена са прибавили и достатъчно информация. От нея разбираме, че бирата е с 6,9% алк и 15% плътност. За по-голяма плътност са добавени пшеница и овес, а използваните хмелове са американски – Citra, Amarillo и Mosaic.
Your Girlfriend’s Girlfriend обаче не се припокрива съвсем със стила NEIPA, заради липсата най-вече на типичната мътна и наситена текстура. Има намек за специфичния „нектарен“ характер на тялото, както е обичайно за NEIPA. Но само намек. Иначе тялото си е плътно, но бирата е доста бистра, с бакърен цвят, като я няма мътността на NEIPA, както стана дума. Също така горчивината не е приглушена. За сметка на това имаме един добър IPA, с увличащ и свеж аромат на манго, маракуя, карамел, благодарение на качествените хмелове. Абстрахирайки се, че не намираме мекия финал на NEIPA, имаме страхотен сух завършек с вкус на червен грейпфрут, който остава дълго на послевкус. Оценка 7/10, като тя е формирана като за IPA.
Като цяло Your Girlfriend’s Girlfriend е едно интересно начало и вероятно може да я очакваме също на предстоящия Sea Of Black 2018. А интересно би било дали ще има продължение от Metalhead и какво ще бъде то.

 

Реклами