Пивоварна „Гларус“ продължава своята серия Signature, включваща бири в лимитирани количества. След чудесния коледен Spised Milk Stout следва нова експериментална варка на IPA, в която акцентът пада върху не толкова популярен хмел.
Сега наред е Mandarina Bavaria, като пивото е в стил сесиен IPA, т.е. очаква се олекотено тяло и по-нисък алкохолен процент, които са компенсирани от по-изразени аромати и вкусове.

Нещата обаче не са съвсем така. Тази бира е 5% алк, т.е. на горната граница, която се слага на сесийните бири. Тя е с 12,5% плътност и притежава добра пивкост. При наливане образува пяна, която бързо изчезва, а газировката е ниска. Ароматите обаче не са така изразени. Усещат се леко карамел и портокал – не толкова от хмела, а от вложените портокалови корички. На задната страна на етикета – там, където е информацията за тази бира (доста подробни данни, между другото), се препоръчва температура на консумация около 7-8 градуса. Аз лично дегустирах и на 8, и на 10-11 градуса, като останах с по-добри впечатления при затоплянето. Тогава се отключват най-вече вкусовите качества на хмела Mandarina Bavaria, който дава аромат и вкус на цитруси и основно на мандарина, разбира се. При по-висока температура се забелязва и по-отчетливо горчивината, която е осезаема най-вече на послевкус. Като цяло бирата е балансирана, но не дава горчивина и вкусове с такава интензивност, каквато очакваме от един IPA, бил той и сесиен. Това е обяснимо, предвид сравнително ниското за този стил ниво на горчивина – 30 IBU.
На цвят Mandarina Bavaria Session IPA е светложълта и мътна, което е очаквано, предвид че всички IPA от поредицата на „Гларус“ са нефилтрирани. Бирата дава добра представа за качествата на хмел Mandarina Bavaria, но сякаш той не е така подходящ за подобен стил и не допринася за създаването на някакъв впечатляващ характер на бирата. Оценка 6,5/10.

В същото време е интересно как ще се получат следващите лимитирани бири – едната с британския хмел Sovereign, а другата с новозеландски такива.

Реклами