На рафтовете на магазините „Метро Кеш енд Кери България“ от години има прилично зареждане на крафт бири – най-вече на популярни белгийски, английски и немски марки. Но сега веригата за търговия на едро реши да изненада бирения пазар със свое предложение. То е в един сегмент, който не е достатъчно разработен в България – био бирите. Тези, които са със сертифициран екологичен произход на основните си суровини – малц, хмел.
И до момента можеше да се намерят тук-там подобни бири, най-вече в магазини за био храни, но почти без изключение ставаше дума за стандартни или премиумни лагери. Сега от „Метро“ избраха да покажат, че био пивото може да е далеч по-интересно от един обикновен пилз, та бил той и с еко съставки. И затова избраха да внесат продукцията на австрийската пивоварна Gusswerk, която не само е специализирана в производството само на био бири, но и има доста разчупено портфолио – неочаквано разнообразно, предвид консервативните вкусове в Австрия, насочени към лагерното пиво.
Все пак част от бирите са сравнително традиционни. Weizenguss (5,4% алк) е класически вайцен, носещ при наливане аромат на банан и карамфил. Нищо изненадващо като стил. Но пък добре изпълнен. Дотолкова добре, че печели златно отличие на European Beer Star 2016. Ще се хареса определено на любителите на вайцен пивото.

В духа на традициите е и Urban-Keller’s Steinbier (5,6% алк.). Това е стил, популярен от векове, при това най-вече в Австрия. Но срещан също в Югозападна Германия и скандинавските държави. При него е характерно, че пивната мъст кипва, благодарение на поставени в нея нагорещени камъни. Това се е правило в миналото, тъй като в миналото при производство на бира нерядко да се използвали дървени съдове, които е било невъзможно да бъдат загрети на огън. От своя страна горещите камъни дават на мъстта допълнителен карамелен вкус. А след това са се използвали и по време на ферментацията, тъй като по тях се отлагат захари от мъстта. И именно те се преработват от пивните дрожди при ферментацията. В резултат щайн бирите се отличават и с ненатрапчив опушен аромат. Не прави изключение и Urban-Keller’s Steinbier, която съгласно традициите също така не е филтрирана. Характеризира се с наситен малцов вкус и съответно сладникав финал.

Масово варена през средновековието, но още по-рядко срещана в наши дни е и грют бирата. В която хмелът е заменен от горчиви билки, тъй като в ранните етапи на пивоваренето не е бил разпространен. Green Betty (5,4% алк.) е именно грют, в който са използвани био пелин, самобайка, седмолист и блатен тъжник. Те дават един много приятен, дори леко замайващ аромат. Бирата е с тъмен махагонов цвят, но прави впечатление, че билките й придават най-вече аромат, не и горчивина.

Gusswerk имат и своя имперски стаут. Die Schwarze Kuh („Черната крава“) е с 9,2% алк. Богата на аромат – какао, карамел, препечен малц, сушени плодове и опушен торф. С малка и нетрайна пяна. При отпиване препечения малц също се долавя, но сетивата усещат също ядки, кафе, черен шоколад и дори горски плодове. Алкохолът дава и един приятен сгряващ ефект. Финалът е приятно горчив и отново с това усещане за опушен торф. Доста подходяща за финал на вечерта.

 

 

Реклами