Признавам си, че винаги ме обзема позитивно усещане, когато се видя с Юри, собственикът на „Пивоварната“ в Бургас. Усмивката му и отдадеността на него и екипа му към идеята за този брюпъб, дават резултат – бургазлии вече научиха това заведение, което предлага местна крафт бира „Веритас“, направена на място. А и любителите на бира от други градове си го включат в програмата, когато са в Бургас.

Последният ни разговор с Юри бе съпроводен с две новини. По случай 14 февруари от „Пивоварната“ решиха с намигване да пуснат розов лагер. Или розова  Валентинска бира, както я определят самите те. Налична е само наливна и това обяснява пластмасовата бутилка. Към лагерната бира са добавени каркаде и ройбос, които осигуряват търсения розов цвят. Признавам си, че тази бира ме спечели. Един добре направен лагер дава своя изчистен малцов аромат и тяло със средна плътност – точно толкова, че да осигури пивкост. Що се отнася до допълнителните съставки – те допринасят за приятния леко стипчав финал. И… от тази бира преспокойно можеш да отметнеш няколко. И без да е Свети Валентин.

 

Втората новина си носи името – Veritas Single & Single. То разкрива и замисъла – пейл ейл, направен с един вид малц (пилзенски) и само с един вид хмел – Cascade.

Може би сме разглезени в търсенето на „уау“ ефект от всяка следваща бира и на мнозина тази няма да им се стори толкова интересна. Аз  лично обаче поглеждам от друга гледна точка – че клиентите на „Пивоварната“ търсят бира, която добре да се съчетава с храната. И леко биха се стъписали от експериментални, хипергорчиви, кисели и т.н. бири. На тази база вече Veritas Single & Single се оказва добро попадение. С приятна плътност (13.6%) и не много силна (6,2% алк) тя също не е за еднократно пиене, а позволява няколко за вечер. Характеризира се със сдържана горчивина (30 IBU), която се разкрива към финала и остава леко усещане на послевкус, без да натежава на сетивата. Вярвам, че тази бира е като опипване на почвата сред клиентите в Бургас. И начинът, по който ще бъде приета, ще позволи следващ опит с друг сингъл хмел.

 

Всъщност има и трета новина. Veritas Single & Single вече може да се намери и извън Бургас. И по точно – в София, в Nosferatu craft beer shop. Така де – ако нямате път скоро към Бургас.

Реклами