Boston Tea Party от пивоварна „Ромбус“ препраща с името си към едно от събитията, определящи създаването на САЩ. На 16 декември 1773 г. колонистите от Бостън унищожават голямо количество британски чай на местното пристанището, като протест срещу икономическата политика на Великобритания (в случая отказ да бъдат върнати обратно на Албиона три кораба, натоварени с чай). Счита се, че „Бостънското чаено парти“ дава тласък на лавината, която води до Войната за независимост на САЩ.
Сега, 244 години по-късно, в края на декември 2017 г., пазарджишката пивоварна „Ромбус“ реши да нарече своята последна бира за годината именно на това историческо събитие. Като така да препрати към друг важен момент, вече отнасящ се само за любителите на бира – развитието на стила New England IPA, водещ корените си тъкмо от този район на Щатите. Неслучайно на етикета има и ивиците от американския флаг (макар не в червено и бяло), има и звездичките на щатите, има и корабче… Символичната препратка е налице.
Правенето на такава бира обаче си е предизвикателство, защото любителите на въпросния стил стават все повече у нас, а поради липса на достатъчно наши аналози (в България е правена само веднъж преди това подобна бира), те правят сравнение с образци от чужбина, най-често от екстра класа.
Но от „Ромбус“ са се справили много добре с тази висока летва, според мен. Boston Tea Party (6,2% алк) е внимателно правена, за да отговори на очакванията. С прибавени към ечемичения малц също овес и пшеничен малц, придаващи допълнителна плътност, каквато е нужна на този стил бира. С вложени значителни количества хмел за третичното, сухо охмеляване. Толкова много, че стоят на утайка на дъното на бутилката – нещо нетипично иначе за „Ромбус“.
Въпреки това ароматът не блъска в носа, а дава премерени нотки на цитруси (манго, маракуя), както и карамел, и градински овощни плодове, съчетани с усещане за малц. Който пък е в такава мярка, че да даде една сладост при отпиване, която да е „противооръжие“ на горчивината. При наливане може да се забележи как частичките хмел се настаняват в бирата като пелена, без да я правят твърде мътна. На вкус се е получил търсеният „бирен нектар“, какъвто се иска от една NEIPA – Boston Tea Party дори е вероятно да ви се стори вкусна, подобно на плодовите сокове. Финалът не може да мине без цитруси и грейпфрут на вкус, усеща се и приятна една тревиста жилка, като през цялото време горчивината продължава да не се натрапва. Оценка 8,5/10.

След този подобаващ завършек на бирената 2017-а за „Ромбус“ (с изумяващите над 20 нови предложения) лично аз вече съм в очакване какво ще ни поднесат те за 2018 г. А и всички останали наши пивоварни (и бъдещи такива, които са вече почти на старта). Очертава са интересна година!

Реклами