Тя е създадена през 2014 г. в южен Лондон. Нейният основател Робърт Мидълтън (за когото няма данни за родствена връзка с херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън) е пообиколил солидно Шотландия със своя раздрънкан ван „Фолксваген“, за да почерпи вдъхновение на място от доста интересни пивоварни в Меката на уискито. Не по-малко авантюристичен е и дългобрадият главен пивовар Марио Канестрели, а в допълнение на хипстърския ореол на цялата компания идва и любовта към музиката, която е вплетена дори и в логото, под образа на винилова плоча.
От старта си насам обаче Orbit се обръща към пивоварните традиции на континента. Това се вижда и от техните бири, които могат да се намерят в България, благодарение на „Пивотека“.
Стилът кьолш, типичен за Кьолн, ми е сред фаворитите от години и затова бе приятна изненада да открия Nico, тъй като у нас доста рядко се вкарват кьолш бири, най-често през супермаркет Hit. Характерното за кьолша е, че при него се използват ейлови дрожди, но за сметка на това отлежава дълго и при по-ниски температури, подобно на лагерите. При Nico (4,8%), както при повечето кьолш бири се наблюдава изчистен ароматен профил с леко доловим мирис на малц. Следва добро малцово тяло на вкус, съчетано с богата палитра от флорални и медни нотки. И вече накрая идва характерният ултра сух и леко горчив финал, който винаги ме е печелил.

В Orbit явно си падат по бирите в Северен Рейн-Вестфалия, тъй като имат и алт бира – Neu (4.7% алк), коато подобно на кьолша е с ейлови дрожди, но отлежава като лагерно пиво. Разликата съвсем общо казано е в цвета (при алт бирата той е значително по-тъмен от конкурентния стил). Както и в характерната стипчивост, която нерядко е получавана и чрез използването на пшеничен малц. Такъв отсъства в съдържанието на етикета на Neu (в който има надписи на български). Но пък бирата има силно малцово тяло, наситен амбърен цвят, на вкус се долавят карамел, хляб и отличителната за стила горчива нотка във финала.

За разлика от тях пък Ivo e типичен американски светъл ейл (4,5% алк), лек за пиене и с не толкова засилена горчивина. С цитрусови, но не твърде изразени нотки в аромата (най-вече на ананас), с идентични усещания и на финала, като тук вече го има типичното усещане за грейпфрут, благодарение на хмела. Определено Ivo е доста подходяща за следобедна бирена сесия или предвечерна такава.

 

Реклами