Хубаво е, че в пивоварна Hills като всички нас обичат коледните изненади. Миналата година преди празниците се появи техният раух, който се получи доста добре, ще се съгласите. Вече дойде и краят на очакването какво ще излезе от перущенската крафт пивоварна този декември.
Става въпрос за бира отново в германски стил, както почти всичките им останали (без белгийския сезон). И по-точно това е бок. Дебютът му ще е утре (12 декември) в седем заведения в страната, където ще се предлага засега само наливно. В София това са KANAAL, Birabar, Tap 12 и Автентично. В Пловдив пък ще са „Котка и мишка“, „Beerstop“ и „1890“.
До броени дни Smooth Bock ще се появи и в бутилки не само в тези барове, но и по други места, включително и специализираните магазини, предлагащи Hills. Като стана въпрос за бутилките, те са и единият акцент около тази нова бира. Тя ще се предлага в големи разфасовки от 0,7l, като самото шише е видимо доста качествено, с дебело и непрозрачно стъкло. Това предполага, че ще се отрази и на цената, но пък подобна бира би могла да се купи от двама, че и трима души. Понеже този бок е замислен като бира за споделяне. Най-малкото, защото със своите 6,2% алк (16% плътност) той не е лъжица за всеки, който е решил сам да дегустира. Макар, че лично за мен една подобна бутилка е идеална мярка за моя вечерна доза бира. Но все пак – Smooth Bock идва по празниците, а тогава хората се събират. Около маса, около бутилка…
А какво се крие зад тези черни стъкла? Една доста добре отлежала бира, в която германският технолог на Hills се е опитал да предаде есенцията на стила бок. Пиво в лагерен стил, с почти неутрален аромат, с леки малцови нотки, силно тяло и бистър бакърен цвят. При отпиване се усеща плътен малцов вкус, нотки на мед и леко на препечена захар. Бирата отговаря на името си и е приятно мека. Изненада донякъде е по-силната горчивина, която не е толкова типична за бок бирите. Но същевременно тя оставя на върха на езика една лека пикантност, дори вкус на бадемова ядка, което е съвсем допустимо и нерядко срещано при бок бирите.
Информацията към момента е, че Smooth Bock се прави засега еднократно и не е изключено, при добър интерес, количествата да привършат към края на тези празници. Но пък така ще имаме поле за очакване дали следващата Коледа, живот и здраве, ще има ново издание на този бок, или пък друга изненада.

 

Така изглежда бутилката на Hills Smooth Bock, дни преди да бъде пусната официално

 

А това ще е и самият етикет

Реклами