В „Бял щърк“ имат опит със стаута, дори с два – с люти чушлета и класически (1908). Сякаш нямаше какво повече да ни изненадат в това отношение, освен примерно с имперски стаут. Но се оказа, че има накъде. „Белият стаут“ ще ви убеди в това.
Бял стаут? Звучи като нонсенс. Но защо не?! Слагат се типични за стаутовете съставки като кафени зърна, какаови пръчици, ванилови шушулки. Но пък се пропускат препечените малцове, които дават тъмния цвят на бирата. И… резултатът ще е пред вас след няколко дни. Само в четири града и четири бара в България – София (KANAAL – в събота след 17.30 ч.), Пловдив („Котка и мишка“), Варна (Averi Beers) и Бургас (Papa Beer).
Датата на премиерата е подбрана умишлено. 11 ноември за 11-ата различна бира на „Бял щърк“. Стремежът при всяка една от тях е да бъде по-различна от останалите на българския пазар. И белият стаут не прави изключение. Такъв действително е нямало досега.
И не само заради това ще се запомни, по мое мнение. Получила се е много добра и интересна бира. С 9% алк и внушителните 22.5% плътност, които заедно с вложения овес дават едно много солидно тяло на пивото и гъстота, почти като олио. От споменатите по-горе съставки най-силно при наливане се усеща кафето и донякъде какао. Особено, ако бирата ви е сервирана с температура под 10 градуса.
Но може да си направите експеримент като дегустирате белия стаут по-охладен. И да го оставите след това да се затопли до 13-14 градуса (или пък да си отворите една бутилка на съответната температура). Във втория случай се развиват нотките на ванилия. И вече на втора линия, към финала на отпиването се появява и дюлевата ракия, която е вторият елемент на изненада, освен липсата на препечени малцове. Тя отключва своя аромат и затоплящ ефект, за да даде една необичайна цялостна насока на стаута. Оценка 8.5/10.

Тази бира е варена в холандската пивоварна De Molen, което обуслявя качеството на изпълнение. Интересен е и етикетът, като замисълът е той да представлява размах на щъркелови крила. Накъде ли са се понесли те след белия стаут? Мисля, че отговор може да се чака в началото на следващата година. Още преди щъркелите да се върнат.

 

Advertisements