В началото на юни пазарджишката пивоварна „Ромбус“ проведе конкурса Golden Rhombus 2017, в която се състезаваха светли бири в различни стилове, сварени от домашни пивовари. Тогава победител стана Мая Трифонова, като още тогава журито бе впечатлено от солидното количество хмелове, които бяха и отлично комбинирани.
Сега от „Ромбус“ пуснаха на пазара тази бира, което бе и част от наградата. От края на миналата седмица Fail Ale е наличен в специализираните магазини и трябва да бъде непременно дегустиран, по мое мнение.
Бирата се е получила изключително добре, като подчертава положителните черти от оригиналната домашна варка. Етикетът се различава от обичайната стилистика на „Ромбус“ с голям червен Х по средата. Но в никакъв случай съдържанието вътре не е грешка. Напротив – чудесен американски светъл ейл, един от най-добрите излизали от българска пивоварна. С добра и трайна пяна, наситен аромат на манго, карамел, окосена трева. Цветът е меден и бистър до последната капка (голям плюс!). Тялото е достатъчно плътно и при отпиване се усеща сполучливата комбинация от малцове. Финалът е очаквано цитрусов със запазващи се нотки от тревата, но и по-изразен червен грейпфрут. Горчивият послевкус остава дълго и приятно в устата. Усещат се обаче и характерни плодови нотки, придадени обикновено от белгийска мая, каквито се усещаха дори и по-ярко в оригинала през юни. Оценка – 8,5/10.
Fail Ale е бира, която е хубаво да се пие сега, докато е прясна и хмеловете дават пълния си „блясък“ откъм аромат и вкус. С нея могат да се гордеят и Мая Трифонова, и „Ромбус“. Признавам си, че този ейл ме накара да си помисля да си купя (поне) още един такъв. Което си е най-показателното мерило.
Междувременно от „Ромбус“ вече обявиха и следващия подобен конкурс, за тъмни стилове бира, който ще се проведе на 25 ноември.

 

 

Advertisements