Съвсем прясно предложение на бирения пазар идва от Dorst. Българо-холандският проект между Деан Безлов и Ървинг Хавекоте вече видно се е сработил и продължава да реализира своите идеи. Сега те имат своето материално отражение във втората бира от поредицата Pink Future („Розово бъдеще“), чиято цел най-общо казано е да покажат какви лица може да има белгийският стил сезон с различни видове хмел.
След като любителите на крафт бирата се запознаха с първия опит (с хмел Mosaic), дойде време и за Citra – един от най-популярните хмелове в света.
За направата на тази бира отново са ползвани мощностите на пивоварна Blek Pine, а друга обща черта е алкохолният процент (6%). Разликата я дава Citra. С наситен аромат на грейпфрут, лайм, донякъде манго и маракуя, както и малко по-леко – на праскова.
Положителното в сравнение с предишната бира, а и с другите предходни излезли от Blek Pine е фактът, че дрождите на дъното са в по-малко количество. Съответно те не пречат толкова при наличаване, което дава по-изчистен профил на бирата. Характерният леко пикантен завършек го има и в Citra вариантът, заедно с ясния финал на грейпфрут.
Pink Future Citra може да бъде намерен в няколко специализирани магазини в София – 100beers, Beera, Nosferatu, 1001 beers, „Антиквариат“, както и един в Пловдив (на ул.“Отец Паисий“ 17-19). А тук има списък и със заведенията, където се предлага Dorst.
За финал мога да похваля Деан и Ървинг за концепцията им, с която не само осигуряват допълнително стилово и вкусово разнообразие, но и успяват нагледно да представят качествата на различните видове хмел. Което също идва като принос към разширяването на бирената култура в България. В тази връзка вече е ясно, че се работи по Pink Future с трети сорт хмел. В очакване сме…

 

Advertisements