В бургаския Papa Beer не престава да е интересно. След като миналата седмица именно там бе премиерата за България на разкошния барли уайн от „Ромбус“, ставаме свидетели на още нови и нови бири в този магазин. Всъщност те станаха доста, затова ще се огранича да спомена част от тях, а останалите могат да бъдат видени на място или пък поръчани през фейсбук профила. А и няколко приятелски специализирани магазини из страната също вече предлагат новите (а и добрите стари) неща от Papa Beer.

Както е известно, магазинът внася за България бири на германската пивоварна Camba Bavaria и Uiltje. От първата може да се отбележи техният IPA в германски стил, т.е. направен с благородни хмелове (Tradition, Northern Brewer, Saphir, Herkules). Не толкова типичен IPA, с по-слаба горчивина, но интересен аромат и вкус на мандарина, лимон и ананас. При всички случаи е интересно да се дегустира, за да се види как една германска пивоварна прави този опит в посока на един от най-разпространените крафт стилове в света, при това въздържайки се от американските сортове хмел.

 

Холандската Uiltje е добре позната на любителите на крафт бирата у нас, благодарение на Papa Beer. По лично мнение, почти нямат неуспешни предложения. Поредните не правят изключение. Ако искате една бърза следобедна или първа за вечерта бира, то Tettnang може да помогне в тази насока. Освежаващ, лек (4,6% алк.) лагер, с малцово тяло и лека флорална горчивина, благодарение на този също благороден хмел Tettnang.

 

Подобен приятен ефект оставя и колаборацията с английската North Brewing Company, която е светъл ейл с мандарини и червен грейпфрут. Още по-лека (3,7% алк.), с повече усещания за цитрусите, отколкото за алкохола. Отлично попадение е и Commissaris Rex, която е в световния Топ 50 на RateBeer (оценка 84/100) в стила Алтбиер, типичен за Германия и в частност Дюселдорф, и района. Той се отличава от останалите традиционни за страната, тъй като е продукт на горна ферментация, подобен на ейловете. Бирата, именувана на прочутото куче от едноименния тв сериал е силна (8,5% алк), но това не се забелязва толкова. Изпъква обаче силното малцово тяло и плътният, леко карамелен вкус, с балансиран и леко нагарчащ финал.

 

Извън това Papa Beer започна да внася и холандската Kees, която епизодично се бе появявала и преди на пазара. Доста приличен сесиен и не така горчив IPA (92/100) с удачна комбинация от хмелове Summit, Mosaic и Cascade. Но с доста повече карамелен профил от Pale Ale Citra (90/100) на същата пивоварна, който пък е по-горчив от IPA-та. Тъкмо за хмелените фенове, дори с останали частички Citra вътре.

Не е нова и t`iJ, с вече наложилият се щраус на етикета. Птицата е дала името и на Struis, още един малък празник за любителите на стила барли уайн, сред които съм и аз. Оценка 93/100. С характерен леко сладък, леко алкохолен, силно малцов аромат (включително и на сушени плодове), с плътно тяло и сух послевкус, за бавно пиене с наслада.
И последната нова пивоварна, на която ще се спра е Oedipus. От нея мога да отлича две, също доста добри, бири. Къде е една крафт пивоварна, без да има IPA в портфолиото си?! В случая това е Gaia (86/100), с доста отчетлив аромат на бор, карамел и манго, и интересно съчетание от хмелове Cascade, Columbus, Chinook, Centennial и Amarillo. Без обаче да е твърде горчива. Пивка за своите 7% алк.

 

А що се отнася до Offline, който е в стил вит, то горещо препоръчвам за всички, които обичат едновременно пшенични и добре охмелени бири, с леко пикантен финал. Вярвам, че няма да ви разочарова, като също става за многократни повторения.

От новите на Uiltje обаче сякаш най-много лично ми допадна RE:RE:CC Porter (оценка 90/100), която ви „поднасям“ нарочно накрая. Да, той притежава всичко, което може да се иска от един портър – силен аромат на препечено зърно и кафе (има вложено), плътен вкус и горчив финал с привкус на кафе и натурален шоколад – от хмела и печения малц. Но нещо в етикета (под формата на „Писмо от мама“) на тази ме грабна. И по-точно финалът – „Щастието, Робърт, е да гледаш напред и да не поглеждаш назад“. Колко вярно, наистина. Наздраве!

 

Advertisements