„Бирник“ навярно вече ви е попадал в ръцете или поне сте чували за него. Първият български джобен наръчник за дегустиране на бира. За него бързо се разчу и то с хубаво. Като за опростено, компактно и полезно издание за начинаещи, а и за „ловци на бира“. Резултатът бе, че първите 500 бройки бяха набързо изчерпани. Сега има новина от Михаил Люлев, домашен пивовар и половинката от проекта Fox & Bear, който стои зад проекта. А тя е, че излиза втори тираж на „Бирник“, като екземплярите могат да бъдат намерени по книжарниците. Ако пък фактът, че в книжарниците не се продава бира ви тормози, то има и други места, които предлагат наръчник/дневника – специално в София това са магазини 100beers и „В света на бирата“. Ще го има и в подбрани бирени барове. Като в Beer box в „Младост 1“ (бул. „Александър Малинов“ 38) вече има налични бройки от „Бирник“.
Ако пък не сте запознати в детайли с тази книжка, то малко и за нея. Направена е така, че по най-бърз начин в 20-ина малки страници всеки начинаещ да се ориентира и да свикне как пълноценно да дегустира една бира, какви са основните видове бира (и каква е кръстопътната разлика между лагер и ейл), какви чаши са най-подходящи за пивото пред вас и как да се налее то правилно от бутилка. След това са описани основни понятия като алкохол в обемни проценти, горчивина, цвят, прозрачност, пяна и нейното задържане, карбонизация. Има и напътствие как се попълва Flavor Wheel (Колело на вкусовете). Последното е полезно за останалите страници от „Бирник“, защото е основна част от попълването за всяка дегустирана бира. Това е дневник, подходящ за всеки, който дегустира нова бира, независимо дали на път и у дома. Попълвайки първите две-три бири, човек набързо се ориентира какво да гледа в следващите, които му попаднат. С което „Бирник“ става особено полезен за повишавана на индивидуалната бирена култура. А е много подходящ и за подарък, ако познавате някой, за когото търсенето на нови и нови бири е любимо занимание. Освен това го има и интимния момент да си напишеш нещо по старомодния начин – с молив или химикал, което го превръща в още по-мил спомен от дигиталните записки.
От Fox & Bear също така планират да пуснат подобни пътеводители за вино и уиски. Но и „Бирник“ е добро доказателство, че креативните идеи не само изтичат от България, но ги виждаме реализирани и тук.

 

Advertisements