За по-малко от година „Ромбус“ пуснаха толкова нови бири, успяха да задоволят и жадни, и претенциозни. Последните две включвания от пазарджишката пивоварна обаче са от екстра категория. Такива, които отново да оборят скептиците, който твърдят, че в България „се правят лоши крафт бири“. Не, в България всъщност се правят бири за всякакъв вкус.
В събота в бургаския Papa Beer бе официалната премиера на едната от тях. Специално този барли уайн (предпочитан от мен стил) надхвърли очакванията. Признавам си, мен ме грабна още с името – Bitter Sweet Symphony. Удар в десетката с любима песен на една любима група, която вече не съществува, за съжаление. Но заглавието на бирата много точно пасва на бирата. Използваният американски сорт хмел дава именно тази горчивина в края, която за мен се явява като чудесен баланс. Защото барли уайн (ечемичено вино) се отличава обикновено с много силна сладост, която е има и тук – с нотки на карамел и мед.
За стила вече е ставало дума в блога. Неписана сентенция е, че барли уайн е като последният изпит за майсторство на един домашен пивовар. Всъщност и на крафт пивовар. Тук „Ромбус“ са си взели изпита с отличие. Разбира се, любопитен съм как ще изглежда Bitter Sweet Symphony след около година отлежаване и съм убеден, че тогава ще разкрие други свои черти. Но и сега тя печели убедително оценка 9,5/10 от мен – със своя примамлив сладък аромат, в който се долавя и алкохолът (Внимание! 13,3%), със своята могъща плътност, печелеща точки бистрота и многопластовост във вкуса. Това е повече от достойно попълнение в „Златната серия“ на „Ромбус“. Беше въпрос на време в България да се направи барли уайн и първият опит хвърля ръкавица към всички останали.

За любопитните приятели на бирата от София, Bitter Sweet Symphony е наличен вече и в магазина на 100beers. Там а и в останалите специализирани магазини пък от около седмица насам може да се намери и второто издание на имперския портър на „Ромбус“ (9,3% алк.). Сега той е отлежал 5 месеца в бурета от френски дъб, което му придава интересни винени и ванилени нотки. Всъщност ванилията леко се налага над останалите аромати и вкусове на препечен малц, шоколад, кафе, лешник. Това обаче – към момента. Много е възможно това да се промени при отлежаване и да изпъкне повече виненият ефект. Определено една от най-интересните бири за годината у нас.

Тези бири могат да бъдат опитани и на място тази събота (14 октомври), когато от „Ромбус“ ще имат голямо тържество за своя първи рожден ден. Ще ги има и тези бири, и други познати, но и поне една напълно нова и доста любопитна за публиката.

 

Advertisements