Това е естественият път по цял свят – хобито домашно пивоварство да увлече така човек, че да се опита да сподели с максимално повече хора своята бира, като стане крафт пивовар. В България също се забелязва, че зад почти всичките малки независими пивоварни стоят хора, които са започнали първоначално с тенджерите в домашни условия.
Така е и при най-новата бира, която се появи на пазара у нас – Mad Panda, която е плод на усилията на домашни пивовари. Те към момента не започват със своя собствена пивоварна, а залагат на доста разпространеното вече и в България „джипси пивоварство“, т.е. ползват чужди мощности за направата на бирата. В случая – на горнобанската Blek Pine. В крайна сметка в България има две по-малки (Blek Pine и „Пивоварна 359“, откъдето излиза „Диво пиво“) и една средна по големина („Ломско пиво“), които предлагат възможност на желаещи да сварят при тях. Всяка от тези три пивоварни имат обаче своите специфики, чрез които след това излезли оттам бири лесно могат да бъдат разпознати.
Така е и с Mad Panda Psyhop Therapy. В своята същност това е добре охмелен американски светъл ейл (5,5% алк.) с отчетлив цитрусов и леко карамелен аромат, средно силна газировка и ясна горчивина във финала. Тази горчивина (получена от хмелове Citra, Cascade, Magnum) обаче е доста притъпена от мътността на пивото, макар да не е търсен ефект на New England IPA, т.нар. NEIPA – стилът, който все по-бурно навлиза на мода и за който ще стане дума скоро в блога. Иначе при преглъщане остава познатият послевкус на грейпфрут, макар и не много ярък, заради въпросната мътност. Оценка 6,5/10.
Mad Panda имаше своята премиера през миналата седмица в KANAAL, а вече може да бъде открита и на познатите специализирани магазини в страната. Има също така предварителна информация, че се очакват и следващи „панди“.

 

Advertisements