Лятото е в разгара си, а това означава и осезаемо увеличаване на желанието за бира, съответно и потреблението. В този период пивоварните като цяло са съсредоточени да удовлетворяват изискванията на клиентите си и количествата им на рафтовете, и в баровете да не се изчерпват.
Но… всеки винаги има едно наум, тъй като се задава есента. Което пък е повод за нови бирени премиери, а очакванията на любителите на пивото постоянно се повишават. В тази връзка няколко от крафт пивоварните ни споделиха пред Bforbeer своите планове.
„Пивоварна 359“, която не е толкова популярна като име, колкото нейното „Диво пиво“, ще поднесат изненада с първата си бира със сухо охмеляване. Някои вече са опитали този сесиен IPA и споделят своите определено положителни отзиви. Оттам се очаква и ейл с портокалови кори.
В „Бял щърк“ пък са обзети от амбицията да поддържат отличните впечатления, оставени от Tropikalia IPA. Наскоро се появи загадъчен пост във „Фейсбук“ профила на компанията, от който стана ясно, че се подготвят не една, а две нови бири. Те вече са сварени в именитата холандска пивоварна De Molen, художествената работа по етикетите им е готово и трябва да дебютират в България към средата на септември. Едната е сесиен IPA, наречен Rai (3.5% алк), който ще е като по-малък брат на Tropikalia. Тази своеобразна бирена серия трябва да бъде приемана и като музика (отлично знаем, че музиката и бирата са неразривно свързани). „Ако Tropicalia е сайкъделик самба, то Rai е музика от Северна Африка“, обясняват от „Бял щърк“. И в същото време признават, че името е свързано и с българската дума „рай“. Дали ще се доближим до небесата с този сесиен IPA, предстои да проверим лично.

А втората изненада е необичайният бял стаут (9% алк), замислен и направен така в чест на белия щъркел. С вложени кафеени зърна, клечки какао и ванилия, които са киснати в дюлева ракия. Това вече как ви звучи?!

Съвсем класически стаут пък ще се появи от „Гларус“. С него се цели максимално широк кръг хора да се запознаят с този стил, който още е популярен сред сравнително тесен кръг българи. Паралелно с това пивоварната във варненското село Слънчево планира да разшири и своя капацитет.
Нова бира се очаква и от „Айляк“, но някъде към октомври, затова и засега подробностите следват. В очакване сме и на колаборацията между „Сервежариа контемпоръня“ (авторите на Evoe) и португалската Maldita.
Що се отнася до горнобанците от Blek Pine, те в момента са съсредоточени да правят още и още от своя IPA. Но същевременно работят по нова версия на миналогодишния прасковен ейл, а на предстоящия Wrong Fest на 9 и 10 септември край софийското село Войнеговци не се съмнявайте, че ще има отново тяхна фестивална бира.
Сензацията на пазара от последните месеци „Витошко лале“ пък вече не само реализира три успешни преиздавания на този пивък лагер, но и нейните автори замислят продължение във вайс (пшеничен) вариант.
Няколко думи и за „Ромбус“. Пазарджишката микропивоварна спазва линията си да съчетава изобилие с разнообразие и подготвя много нови изненади. В идните седмици се задават нови версии на Aloha IPA, Weizen IPA и Английски портър, както и следващо издание на разкошният Имперски портър, отлежал в буре. Освен това в бутилка ще излезе новата Berliner Weisse с вишни. А съвсем нов и изненадващ ще бъде техният Американски барли уайн, първи за България в този стил!

Advertisements