Винаги е добре, когато човек познава историята – на своя род, на своя народ. Същото важи и за пивоварството, което не е само сегашно и бъдеще време – най-новата бира на някоя пивоварна или нейната следваща. В тази посока особено полезна винаги е била „История и развитие на пивоварната промишленост в България“ на инж. Петър Паунков.
Но тази чудесна книга вече не може да се намери на книжния пазар. Затова тук на помощ идва и Фейсбук-страницата „Българска бирена история“.
Тук периодично се появяват материали за историята на различни български пивоварни, бирарии, има и добър набор от архивни снимки. Включително и на бири от не толкова далечното минало. От текстовете могат да се научат достатъчно интересни факти за началото, годините, в които пивоварната индустрия у нас се опитва с бързи стъпки да настигне тази от Германия и Чехия. И до голяма степен успява да го стори. При това трябва да се отчете, че българските пивовари работят в трудна среда – те трябва да се преборят с навиците на българина, който от векове предпочита вино или ракия, а на бирата гледа като на „чужда мода“ от края на XIX век.
„Всеки оставил отпечатък в бирената ни история има правото да бъде запомнен“, казва Иво Николов, който е причината за появата и съществуването на „Българска бирена история“. Познавате го като съосновател и на групата „Бирена религия“, страстен колекционер на бирени артикули, един от най-добрите бирени ловци у нас.
Не е случайно, че профилната снимка на страницата е на пивоварна „Св. Петка“. От една страна тя е първата в България, създадена през 1876 г., а от друга е от Русе, откъдето е и Иво. Приятно четене!

 

Advertisements