Хората, страдащи от чувствителност към глутен или глутенова ентеропатия (цьолиакия), са твърде ограничени във възможностите си да консумират бира, заради малцовете, съдържащи глутен. За да не се чувстват ощетени те, на световния пазар все по-често се пускат безглутенови бири. В тях обичайния ечемичен или пшеничен малц е заменен почти изцяло от просо, елда, киноа, сорго, ориз и др.
Интересното е, че е напълно реално да се появи и такава българска бира. На проведената наскоро VIII Национална конференция по хранене стана ясно, че учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработват именно безглутеново пиво. Целта на проучването е да се получи бира с ниско съдържание на глутен, като се използва пивна мъст от ечемичен малц с добавени просо, царевичен грис и ориз в различни съотношения и два щама пивни дрожди от колекцията на ИКХТ.
„Постигането на икономическа ефективност на процесите и производството на приемлив за потребителите продукт е предизвикателство за учените и българските изследователи не могат да стоят настрана от тези процеси“, коментира директорът на института проф. д-р Габриела Маринова.
Вече е получена задоволителна проба с ниско съдържание на глутен – под 20 ppm (mg/l). В същото време бирата е с нормални показатели и подходящ за консуматорите вкус и аромат. След като премине всички одобрения, то вече може да бъде предложено на пивоварните у нас, с очакване да предизвика вниманието им.
В интерес на истината, безглутенови бири и в момента могат да бъдат намерени в България. В магазина на 100beers например има три предложения – Mikkeller I Wish Gluten Free IPA (с оценка 87/100 в RateBeer), както и две на друга датска пивоварна To Ol – Totem Pale и Totem Passion, в стил американски светъл ейл. Последните два са и в Топ 50 на RateBeer за нискоалкохолни бири.
Иновативно мислене в тази насока показват и домашните пивовари. Вече има опитни варки на домашна безглутенова бира с елда, ориз, просо, ръж…

 

Advertisements