„Пиринско“ е марка №1 по обем и стойност сред бирите в България за първата половина на 2017 г., като държи 18,3% пазарен дял по обем. Това съобщиха от „Карлсберг България“, позовавайки се на данни на агенция Nielsen A/S. Според постъпилата преди дни оттам информация, самата бирена компания излиза на водеща позиция у нас по обем производство с 30,3%, превръщайки се в най-бързо развиващата се в пивоварната индустрия в страната. Очакванията са темповете да се запазят до края на годината.

Пред представители на медии от „Карлсберг България“ посочиха още, че са успели да изведат „Шуменско“ до четвърта позиция сред българските бири с 31% ръст в обем спрямо първите шест месеца за миналата година. „Самърсби“ пък е №1 при сайдерите с 55% дял по обем и 64% по стойност.
Глобалните тенденции на пазара обаче не са особено променени. Има минимален ръст в обем и спад от 0,5% в стойност, което се обяснява с липсата на някакъв съществен ръст в доходите на населението, с което да се развие пазара като цяло и този на бира в частност. Ниската покупателна способност води и до продължаващ спад на консумацията на бира в заведения, вече 12%. Съответно проблемите на заведенията причиняват и спад в потреблението на пиво в стъклен амбалаж – още 8%.
Извън тези резултати, от „Карлсберг“ информираха, че вече са част от т.нар. коалиция на 100-те глобални компании, които са предприели колективни усилия за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Целта пред дъщерната компания в България е до 2022 г. да сведе до 0% въглеродните емисии в производството и да има до 30% намаление на въглеродните отпечатъци до 2030 г. До 2022 г. пък електроенергията да бъде от възобновяеми източници. До 2030 г. също така трябва да има създадени условия на труд, които да сведат до 0% инцидентите на работното място. На 100% от рекламите и опаковките пък вече има призиви за отговорна консумация.
Изпълнителният директор на „Карлсберг България“ Деян Беко пък поема съответен пост в Гърция след 4,5 г. работа в страната ни. Мястото му тук ще заеме руснакът Денис Шерстенников.

 

Advertisements