Бирената компания Brewforia продължава да прецизира предложенията, с които да изненада любителите на бирата у нас. Поредните два „удара“ са също така силни и ще имат своята премиера този четвъртък (29 юни) от 18.30 ч. в бара на Photosynthesis, на столичния булевард „Васил Левски“ №57.
Става въпрос за нови неща от австрийско-словенската пивоварна Bevog, достатъчно добре позната вече у нас с качествените си бири. Едната от двете „дебютантки“ – Passion Beer, е забележителна в няколко отношения. А като я опитате, ще се убедите, че ще остане за дълго в паметта ви. От една страна, тя е първата, която се предлага от Bevog в големи бутилки от 0,66 l. Освен това е първата колаборация на Bevog, в случая с италианската Birrificio Lambrate, като дори е сварена на мощностните на миланската крафт пивоварна. Но пък етикетът носи стилистиката на Bevog.

На трето (и най-важно място)… вкусът. Незабравим е! Името и рисунката на етикета насочват вярно към догадката, че в тази бира има маракуя (анг. – Passion fruit), която е 1% от общото съдържание. По-нататък обаче е същинска „плодова салата“ – 2% манго, 0.5% грейпфрут и 0,4% лайм. Истински плодове са призовани да дадат на вкуса това, което обикновено се постига в резултат от комбинация от хмелове. Получила се е разкошна бира на аромат и вкус. В Ratebeer има рейтинг 88/100, но оценката ще расте нагоре, според мен, тъй като е формирана само от 10 човека към момента. При това от май месец насам. Да, Passion Beer е съвсем нова и прясна, а съставките все още са достатъчно свежи и сега е точният момент да се пие. Маракуята със своя специфичен аромат се усеща най-отчетливо на аромат, макар да е в по-малък процент от мангото, което също се долавя, на втори план. Грейпфрутът и лаймът пък поздравяват нашите вкусови рецептори, тъй като се усещат при отпиване. Бирата е със силно малцово тяло, има цвят на светъл мед и сравнително добра бистрота. Тя се води в стил Double IPA и донякъде се покрива, тъй като е с 8% алк. Но типичната за „двойния IPA“ малцова сладост тук е изместена от плодовия „взрив“ и по-скоро бих приел, че това е силен американски експериментален ейл. Но при всички случаи категорично си заслужава оценка 8,5/10.
Втората бира, която ще бъде представена от Brewforia в четвъртък във Photosynthesis, е Lumberjack IPA от серията Who Cares. Тя е и формалният повод събитието да бъде наречено Who Cares Beer Party (vol. 2), продължение на първото, на което също бяха представени бири на Bevog. Това е също съвсем нова бира, която е успяла вече да формира оценка 97/100. Тя, също така, е отличен пример за ежедневен IPA, без да бъде твърде лека (сесийна), защото е точно с 6,03% алк. Предлага се в кен от 0,33 l, решен графично в духа на останалите от серията Who Cares. Заигравката с рисунката, а и с името е с дървосекачите – намигваща препратка към т.нар. лъмбъри, хипстърското крило, залагащо на първичния стил и подчертано дългите бради. При наливане Lumberjack IPA прави обилна и доста трайна пяна. Ароматът е комплексен, включващ манго, ананас, борови иглички. При отпиване може да се отчете чудесното малцово тяло и добрата пивкост. Финалът е повече на борова гора и може да се отбележи дългия сух и горчив послевкус. Оценка 8,5/10.

„И този път няма да минем без подаръци“, обещават организаторите за тези, които ще посетят партито. Останалите, които вече са заинтригувани да опитат тези бири – ще ги има от петък по специализираните магазини, в които сте срещали досега Bevog. Могат също така да бъдат поръчани и тук.

Advertisements