Спомняте ли си с лека нотка носталгия за бирите на пивоварна Camba Bavaria? Внесени у нас през късната есен на 2013 г. от „Пивотека“ и всъщност един от първите контакти на българската бирена публика с крафт бира, извън пионерската дейност на бар KANAAL. Оттогава се внесоха стотици бири на всевъзможни пивоварни, станахме свидетели и на бум в производството на българска занаятчийска бира. Но в началото мнозина съотнасяха дегустираните бири с първите си спомени от съответните стилове, натрупани именно чрез Camba.
Сега тази баварска пивоварна се завръща у нас. С нови предложения, малко по-различна визия на етикетите и продължаваща да отговаря на предизвикателството да прави по-различна бира в сърцето на родината на Закона за чистота на бирата. Тази повторна среща се осъществява, благодарение на Papa Beer – бургаския вече не магазин, а средище за интересна бира и „бирени хора“. Там се случват още доста любопитни неща, но за това – в следващите редове.

При Camba всичко е рамкирано до използването единствено на малц, хмел, мая и вода. Това ограничава пивоварната в експериментирането с други съставки, но пък развива въображението им да търсят различни решения. Така познатият на всички баварци Weisse, прави среща с новозеландския хмел Nelson Sauvin в неочаквано свежа и съвсем на мястото си през лятото охмелена пшенична бира. С оценка 90/100 в RateBeer). Изобщо по-охмелените бири са още повече застъпени от Camba, в сравнение с преди.

 

Като се започне с много лек сесиeн пейл ейл – 4sessions, с хмелове Columbus, Citra и Amarillo, през класически IPA, до познатият от преди пивък пейл ейл (82/100) с хмелове Centennial, Chinook, Simcoe. Та се стигне до имперски IPA (89/100) и прекрасен черен IPA – Black Shark (97/100). На тези, които им е харесала Camba Nelson, има и друга охмелена пшенична – Love Beer. Тук е и още един познайник – кафевият охмелен ейл Hop Gun. За любителите на тъмните стилове има Sweet Stout, а специално предложение е носещият странното заглавие Mastrobator допел бок. Camba все пак доказва и на традиционалистите, че е от Бавария с големите си бутилки от 0,5 l – Weissbier, светла Hell и октоберфест/мерцен Camba Marzen. Доста подходящи за летните месеци също.
Както споменах, изненадите от Papa Beer, не свършват дотук. Те внесоха по-рано през годината за първи път в страната ни бирите на холандската Uiltje. Вече разпространени и в други градове, и станали бързо известни не само с комиксовите си етикети, но и със сполучливите си продукти, почти всички с оценки над 90/100. Сега има още няколко нови бири от Uiltje и те идват изцяло в подкрепа на твърдението, че пивоварната от Хаарлем вече се налага като една от водещите и най-интересните на европейския пазар, при това за изключително кратко време. Little Black Dress е в редкия стил double black IPA (92/100) с много сух и горчив профил, повече носещ аромати на бор и окосена трева, в съчетание с кафе, отколкото на лимон и грейпфрут, които все пак се усещат във финала.

 

Доста необичайна е и Peat The Scotchman незабравим, силно опушен шотландски ейл с торф.

 

Redneck (87/100) пък е млечен стаут с ясно усещащи се вложени ягоди. Последните две споменати бири на Uiltje нямат в момента аналог на българския пазар, както и страхотният Rice Rice Baby (93/100), който е уникален и в световен план – имперски IPA, при който е правено сухо охмеляване с хмелове Tomahawk и Amarillo плюс 20% ориз. Нейната дегустация дава действително запомнящо се изживяване на плътна малцова сладост и горчива хмелова бомба с оризов нюанс на аромат.

Сред новостите от холандската пивоварна е и лагерът с лимон Bite Lime, също тъкмо за лятото, както и американският светъл ейл Dikke Lul 3 Bier (90/100).
Нова визия предлага и бирата на Papa Beer – Opasen char IPA. Етикетът е решен в много по-светли тонове, за да бъде също в тон с лятното настроение. Рецептата обаче е същата, с изобилие от хмел. Затова и от магазина отново са верни на замисъла си да правят само малки варки от своята бира, за да може тя да предлага максимално свеж хмел.

Все така в тон със сезона посетителите вече могат да се наслаждават на бирите в обособеното с вкус пространство пред Papa Beer.

 

И, ако всички тези новости по някаква странна причина още не могат да ви убедят да отидете там, ако сте от Бургас или сте гост на града, то имайте предвид, че това е единственото място, което в момента предлага извън Сливен бирите на пивоварна „Трима и двама“ наливни и в бутилки. Наскоро например в Бургас бе представена техният най-нов летен ейл с мед и лайка.

 

 

Advertisements