Организираният за втори път от пивоварна „Ромбус“ конкурс за домашна бира този път беше спечелен от жена домашен пивовар – Мая Трифонова, чието предложение успя да убеди журито с единодушие да я постави пред останалите участници.

 

През декември м.г. първият конкурс на пазарджишката крафт пивоварна бе за тъмна бира и вярвам доста от вас вече опитаха Star Anise Stout, който спечели тогава.
Сега предизвикателството на Golden Rhombus 2017 бе в насока светли бири. За съжаление това не бе разбрано от някои, които бяха изпратили бири, макар и доста хубави, но с ниво на цвят над изискваното до 20 SRM.

 

Направи впечатление и по-малкият брой участници. Явно „прегрели“ от правене на бири за конкурсите в България и околните държави, те решиха да пропуснат възможността тяхната бира да се пробва да спечели, а след това да бъде сварена и опитана от широк кръг ценители.
И така – очаквайте в следващите месеци „Ромбус“ да пусне спечелилата бира на Мая Трифонова, която успя наистина да изпъкне сред останалите с нужната за победител щипка нестандартност. Пивото е в стил белгийски ейл с доволно (но и балансирано) охмеляване. Не бива да се изненадвате също така, че дама пребори конкуренцията, защото хобито на домашния пивовар е достъпно за всеки, който обича бира и предпочита сам да си приготвя любимите храни и напитки. Освен това победителката има вече натрупан „стаж“ по подобни конкурси, включително и две първи места по категории в отминалия наскоро Пети международен конкурс за домашно пиво, организиран от Асоциацията на домашните пивовари.
Извън конкурсната програма (какво блестящо клише!) тези, които избраха съботния слънчев следобяд, за да посетят пивоварната „Ромбус“, не съжалиха, тъй като домакините се бяха погрижили да осигурят хубава сянка в своя двор и още по-приятни бирени занимавки. Като собствени наливни светъл ейл, червен ейл, английски портър, баварски вайцен, вайцен IPA, домашна лимонада и т.н. Ще се съгласите, че е рядко удоволствие. В добавка дойдоха доброто настроение на домакините, плюс поредният техен специалитет – бургери с бавно опушен, дърпан свински врат, гарниран със свежи мариновани зеленчуци, домашни пържени картофи, домашна майонеза и ръчно приготвена горчица с портер.
Ако вече отсъствалите съжаляват, „Ромбус“ ще правят нататък още подобни мързеливи бирени следобеди, а и в края на годината следва и новият им конкурс за тъмна домашна бира.

 

Advertisements