„Бира, сварена със страст“ е посланието на полската пивоварна Kormoran. Една от най-изявените там и уважавана далеч, извън границите на Полша със своите успешни и разнообразни бири. Отлична новина е, че те вече ще бъдат съвсем достъпни и в България.
За пивоварната от град Олщин разбрах през пролетта на 2013 г. – че е стартирала преди 20-ина години като малка регионална занаятчийска фабрика за бира, за да пробие бързо с качествените си и категорични продукти. Месеци по-късно вече държах в ръката си техният балтийски портър в дегустационната за бира в Гдиня. Препоръчан от бармана като една от най-добрите бири в Полша. Страхотно удоволствие от този „красавец“ в категорията си с оценка 99/100 в RateBeer. Плътен (21%), силен (9% алк), наситено черен, с аромат на карамел, шоколад и синя слива („Ако не ухае на слива, не е балтийски портър“, казват поляците, които са законодатели на стила). Сладък, но същевременно с горчив сух завършек. В Топ 50 в света за стила си, според RateBeer.
Сега спомените нахлуха с пълна сила, когато отново попадна в ръцете ми Porter Warminski, в бутилка от 0,5 l (поляците също така обичат големите размери що се отнася до бира).

В България той пристига, благодарение на Brewforia, които с всяка нововнесена бира печелят все по-голямо уважение заради демонстрирания вкус и селекцията, която правят.
Заедно с балтийския портър „долитат“ и още няколко „Корморан“-а, чиято премиера ще бъде на 1 юни от 18.30 ч. в столичния „Къш бар“, в „Дома на киното“. Там, а постепенно и в други барове ще може да намерите тези бири, които в следващите дни ще бъдат заредени и по специализираните магазини.
Всяка от тях заслужава своето внимание и се откроява по някакъв начин от останалите на пазара. Наистина. Например „1 na 100“ е много успешен опит да се покаже как една нискоалкохолна бира (1% алк.) може да бъде привлекателна за всички. „Успешен, успешен, колко да е успешен?“, би бил скептичният въпрос. Ами тя е с оценка 92/100 и е на второ място в света, според RateBeer, в класацията на нискоалкохолните бири. „1 na 100“ е в стил лек ръжен светъл ейл, с ниска плътност (6%), но доволно охмелена – така че да пиеш и да се наслаждаваш на цитрусовите аромати, без да ти прави впечатление, че бирата е „шофьорска“. Смело мога да я препоръчам на всеки, комуто предстои да седне зад волана и има съвестта да се притеснява за промилите. Или пък иска следобедна освежаваща бира.


Задължително трябва да се спомене и техният Witbier (98/100), който също ще е наличен в България. Той е на трето място в света в своя стил, което вече говори достатъчно красноречиво за качествата на Kormoran. Не само съдържа пшеница, но и овес, спелта, свежи портокалови кори, кюрасао, кориандър. И всичко това перфектно балансирано, за да може тази бира с 4,6% едновременно да е лека и пивка, но и да задоволява максимално сетивата.


Бирата им в стил американски IPA не е в някои „Топ“, но пък има рейтинг 98/100, като това е достатъчно да привлече внимание. И да го задържи със своята „горчива плетеница“ от хмелове Cascade, Chinook, Citra, Centennial и Mosaic. Горчивината обаче е балансирана добре с малцовото тяло, за да не „натежат“ тези 85 IBU (единици горчивина). Класическо изпълнение и още една гордост за пивоварната.
Забележителен е и охмеленият лагер Warminskie Rewolucje (76/100), който се отличава с т.нар. обратно охмеляване. При нормалното първо се слага сорт хмел, който е за горчивина, а след това се добавят такива сортове, които осигуряват аромата. Тук картината е коренно различна – ароматният Sybilla служи за вгорчаване, а горчивият Marynka – за аромат (и двата хмела са полски). Резултатът ли? Ами Warminskie Rewolucje е в Топ 50 за чешки светъл пилзнер…
Между другото Kormoran е отличен и за приноса си в развитието на полските хмелове и има собствена плантация, но това вече е допълнителен щрих, ако още не сте убедени, че тази пивоварна не е случайна. Поздравления отново за избора тя да бъде представена в България и пожелания за много приятни моменти на всички, които ще опитат тези бири.

 

Advertisements