Спомняте ли си как към края на февруари на пазара дебютира зимният бок на Dorst? Тогава Деан и Ървин, които дадоха начало на проекта, загатнаха как вече работят по следващата бира. Е, тя вече е готова и мнозина от вас вече са я опитали.
Няколко думи и от мен за Pink Future, сварена отново от момчетата от Blek Pine. Ървин, като един холандец, научил дългогодишните традиции в пивоваренето на страната си и съседна Белгия, знае отлично популярността на стила сезон. Бирата, която става популярна в областта Валония, където през топлите месеци сезонните работници са утолявали жаждата си с това пиво, достатъчно плътно, но и пивко, същевременно малко по-горчиво от останалите светли белгийски ейлове.
И така „летният избор“ на Dorst е именно въпросният стил. Алкохолното съдържание е 6%, горе-долу по средата на долна и горна граница за сезон. Екстрактът пък е 13%, за да бъде пивото едновременно пивко, но и да пази плътност. От Dorst уточняват, че са замислили концепция, според която във всяка следваща бира ще бъде използван различен хмел.


Като начало тук изборът е върху Mosaic, популярен американски сорт хмел, разпознаваем с ароматите на боровинки (най-вече), манго, папая, бор, трева, подправки. Изобщо мозайка от аромати и вкусове, откъдето е и името му.
При наливане се усещат сякаш повече землистите и иглолистни нотки, пипер и зелени подправки. Дори има моментно усещане, че това е Gruit бира (едновремешен стил пиво, в което горчивината се дължи изключително на растения и поправки, без никакъв хмел). Но всъщност Pink Future си е бира с хмел, дори добре охмелена, с остатъчна горчивина, която е добре осезаема веднага след наливане и постепенно намалява своя интензитет. Сякаш по-трайни са пиперените нотки, но те не настояват да бъдат доминант в тази бира. При наливане се образува обилна пяна, която остава на тънък траен слой. Усеща се и белгийската мая. Пшеничният малц пък добавя една лека стипчивост на вкуса. Цветът е светложълт и леко мътен, а при доливане утайката добавя още мътност. Цялостното усещане е за ежедневна бира, освежаваща и едновременно с това леко пикантна. Оценка 7/10.


Радващо е обещанието от Dorst, че ще има следващи бири (дори точният израз е „серия от бири“), посветени на различните хмелове. Това едновременно ще допринесе за разнообразието на бирения пазар, а и ще даде възможност на почитателите на пивото да оценят и сравнят качествата на отделните сортове хмел. Което винаги би било от полза при следващи дегустации.

 

 

Advertisements