Започвам с уточнението, че казвам Evoe, защото името на бирата стана неусетно по-известно от бирената компания „Сервежариа контемпоръня“, която я произвежда. Та от страна на Evoe, беше настъпило някакво привидно спокойствие в последните месеци. Но се сбъднаха подозренията ми, че това е било затишие пред буря. През това време – Сезар и Жоро (основателите на „Сервежариа контемпоръня“) търсиха коя да е тяхната най-подходяща следваща стъпка. И тя да е такава, че да не разочароват и да надградят над Evoe Saison.
Изборът бе изненадващ за всички. Сега той идва при вас като новина, а най-късно до началото на юли – и под формата на бира. Става въпрос за колаборация с една от успешните португалски и европейски крафт пивоварни – Maldita, която има награди „Europe’s Best Beers 2014“ и най-вече World Beer Awards 2016 за светъл Барлиуайн.
Поздравления за избора, а оттам нататък е интересно каква е съвместната им разработка. За лятото изглежда доста подходящ и уместен един сесиен IPA. Каквото е и тяхното решение за колаборация.
За да не бъде сложен в графата „просто поредният IPA“, от Evoe и Maldita са решили да сложат в бирата освен щедро американски хмел, и български такъв – Перла, за да има страната ни своето присъствие и в самото съдържание. Резултатът ще е горчивина с ниво IBU 60.
Какво обаче да бъде символното присъствие на Португалия и Бразилия (родината на Сезар) в тази колаборация?! Изборът е паднал върху клементините, тези братовчеди на мандарините. Те са толкова разпространени в двете държави, че дори се срещат и като дръвчета по улиците. Напълно естествени, без никакви обработки по корите. След доста работа по рецептата, се е стигнало до извода, че клементината трябва да се усеща достатъчно осезаемо, за да бъде като „визитка“ на бирата. За допълнителен „гъдел“ на сетивата, коричките от клементина ще бъдат накиснати няколко дни в тригодишен отлежал ром от остров Мадейра.
Това всичко започва да звучи изключително интригуващо и ни оставя в едно приятно очакване за резултата още малко повече от месец.

 

Advertisements