На стилизирания (както обикновено) етикет на най-новата бутилирана бира от „Ромбус“ пише Breakfast Oatmeal Stout. Изключително премерено чувство за хумор от страна на пивоварната в Пазарджик, на фона на иначе сдържаната класическа черно-бяла стилистика на самия етикет.
Да, овесените ядки са често срещана, полезна и питателна закуска. Но овесът има своето запазено място и в пивоварството. Използван е основно в стаутовете, като придава един по-заоблен, плътен и мек вкус на пивото. Шеговитата препратка от „Ромбус“ е, че техният Oatmeal Stout може да бъде пит още на закуска, като заместител на овесените ядки.
Между другото, това не би било безкрайно скандално или провокативно. Този стаут със своите 5,5% алк. е достатъчно пивък и не причинява някакви по-трайни последствия, освен демотивация за работа и желание за още една бира. Именно поради последните два „странични ефекта“, аз лично бих предпочел да си го налея поне на обяд или в ранния следобяд. И изобщо няма да се съобразявам със стереотипи, че стаутовете и тъмните бири като цяло се пият след залез слънце или само в по-хладните месеци.
На аромат и вкус този овесен стаут ти дава достатъчно пълноценни усещания по всяко време на деня/годината. Той няма големи претенции да бъде черешката на крафт пивоварството, но същевременно е едно доста добро изпълнение. При наливане образува приятна кремава пяна, с аромат на препечен малц, кафе, лактоза, млечен шоколад, сметана. От тях на вкус се набиват най-вече сметаната, шоколада и препечения малц, а вече на финала на отпиването, на върха на езика остава усещането за кафе. Цветът е на наситен махагон към черно. Балансът в тази бира е постигнат до степен да я усещаш достатъчно плътна (благодарение на овеса) и заедно с това да я пиеш с лекота. По всяко време. Оценка 7,5/10.

 

Advertisements