За полезното въздействие на бирата върху човешкия организъм стана дума по време на старта на деветото издание на информационната кампания на Съюза на пивоварите в България (СПБ), която мина под мотото „Бирата на фокус“.
Посочено бе, че стандартната светла бира, както и безалкохолната хидратират организма, тъй като съдържат 92% вода, витамини от група B, соли и основни минерали като калий, силиций, магнезий. Което съответно я прави подходяща след физически труд или спорт – за освежаване и хидратиране на организма, но само при умерена консумация.
Това бе потвърдено и от диетолога проф. д-р Донка Байкова, която заяви, че нискоалкохолните бири са изотонични, а комбинацията на минералите и витамините в пивото помага за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на тялото след физически натоварвания. Освен това спомага и за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите, което предотвратява крампи и мускулна треска. Дори австрийски учени препоръчват безалкохолна бира като подходяща алтернатива на класическите фитнес напитки.
Припомнено бе още, че в пивото има вещества, които стимулират имунната система и такива, които ускоряват обмяната на веществата. И отново бе дебело подчертано, че умерената консумация на бира не води до напълняване, а то се получава от прекаляване с мезета. Дори разтворимите фибри в пивото са важни за храносмилането и намаляването на нивата на холестерол. А съдържащите се антиоксиданти противодействат на вредните ефекти от окисляването в човешкия организъм. В допълнение силицият в бирата предпазва от остеопороза и прави костите по-здрави.

Advertisements