Leipzig Го`зе и Aloha IPA от пивоварна „Ромбус“ не са съвсем нови бири за вас, а вече натрупаха зад гърба си почти едномесечна история на дегустиране и преценка. Но те имат своето важно място в общата картина на българските занаятчийски бири и не бива да бъдат пропускани.
Всяка от тях носи определено значение на сама по себе си. Leipzig Го`зе ни запознава с един нов, непознат за повечето българи стил, наречен Лайпцигер Гозе. Той не бива да се бърка с белгийския ламбиков гьоз. Стилът „Гозе“ е свързван още от края на XVIII век с Лайпциг и носи името на реката Гозе, която всъщност е отдалечена на над 100 км от града. Неговите характеристики са лимонена тръпчивост, пикантност на кориандър, осезаема соленост (от местните водоизточници или пък добавена сол), както и минимална или отсъстваща хмелова горчивина.
Наистина интересно предизвикателство пред „Ромбус“. Те влязоха в изискваните рамки за алкохолна стойност (между 4 и 5%), като „заковаха“ своето Го`зе тъкмо по средата (4,5% алк.). Лимоненият аромат при наливане показва, че друго основно изискване е спазено, а добавената хималайска сол привнася един приятно солен финал на това чудесно, освежаващо пиво. Долавя се ясно и кориандърът, а след отпиването човек може с удоволствие да констатира, че България стана една от малкото страни в света, където се произвежда гозе. От пивоварната се пошегуваха при пускането на тази бира (това бе около Великден), че като я пиете и гарнирате с варени яйца, няма да има нужда да ги посолявате. Е, Leipzig Го`зе не е така драстично солено, най-вече е ободряващо и носи възможността да се съчетава с по-леки ястия и салати. Оценка 7/10.


Що се отнася до Aloha IPA, то от „Ромбус“ са решили с нея да направят свой първи класически IPA в американски стил, след като в портфолиото имат вайцен IPА, черен IPA и double IPA. За целта са съчетали 6 вида хмел, всеки от който да придаде своя нюанс в бирата. В крайна сметка ароматът е тропически, улавя се основно манго, лимон, портокал, но също така карамел, бор… Вече очакваната горчивина на грейпфрута се улавя повече във финала на глътката, който обаче не е драстично горчив. Рецептата още не е на сайта на пивоварната, но предполагам ниво на горчивина (IBU) около 50 единици. Балансът с малца обаче е постигнат по такъв начин, че да не отблъсне хората, които не са навикнали на хипергорчивите бири. Прави впечатление и усещането за сух завършек в устата. Естетическа радост за очите пък носи бистротата на пивото, без наличие на утайка. Действително класически пример за IPA. Оценка 7,5/10.


И докато още претегляме индивидуалните достойнства на Leipziger Го`зе и Aloha IPA, от „Ромбус“ побързаха да излязат с още една нова бира – Овесен стаут. Очаквайте в следващите дни няколко думи и за него.

 

Advertisements