Излизането на няколко нови бири в последните дни се случи почти накуп, но ще се опитам да наваксам постепенно и да споделя с вас за тях. Първата, за която ще стане дума е, Blanche de citron на горнобанския задружен екип от Blek Pine. По името се ориентирам, че Боби и Митко са решили този път да навлязат в територията на белгийските бири. И по-точно белгийските пшенични. Тук интересното е, че на етикета, с който разполагам, не е отразено съдържанието на пшеничен малц, въпреки неговото явно наличие в бирата. Вероятно една от задължителните „грешки“, които Blek Pine има традиция да включва в етикетите. Иначе тук те са в преобладаващо жълто, което е в чест на използвания лимон. По-точно лимоновия сок. Така де, една бланш бира трябва да има подобен цитрусов привкус.
Затова към горнобанския експеримент са добавени и портокалови кори, които обаче се усещат по-малко. По принцип съм скептичен към използването им в пивоварството изобщо, освен ако портокалите не са расли в несъществуващия ми двор. Да съм сигурен, че не са пръскани с пестициди и след това не са боядисвани като великденски яйца.
Като цяло цитрусите придават един лек, приятен характер на Blanche de citron, Lemon sky & Oranje dream (ако бъда точен с пълното име). Пшеницата пък допринася със своя деликатен киселеещ привкус. Често използваният в стила кориандър тук не е вложен. Пяната е кратка, на сравнително големи балончета, а газировката е ниска. Цветът е светложълт, като при доливане става по-мътен от маята. За моя вкус бирата има нужда от една идея повече плътност, която по етикет е 12.5% (алкохолът е 5,4%), но и така би се харесала на любителите на „летни“ освежаващи бири, още повече със своя лимонов финал. Оценка 6,5/10.
Blanche de citron вече може да бъде намерен на почти всички места, които предлагат и останалите неща от портфолиото на Blek Pine.

 

Advertisements